Diverse

Doi săteni au ajuns la spital, după ce vaca lor a fost mușcată de o vulpe turbată. Ce spun medicii ieșeni

Doi săteni au ajuns la spital, după ce vaca lor a fost mușcată de o vulpe turbată. Ce spun medicii ieșeni

La Centru Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași, cadrele medicale au început profilaxia antirabică pentru doi pacienți după ce bovina din ograda proprie a fost confirmată cu rabie.

Doi săteni au ajuns la spital, după ce vaca lor a fost mușcată de o vulpe turbată. Ce spun medicii ieșeni

Două vaci au fost mușcate de o vulpe. Iar porprietarii lor imediat ce au primit confirmarea de la medicul veterinar s-au prezentat de urgență la spitalul de specialitate din Iași, unde au fost ivestigați din punct de vedere medical.

La nici 24 de ore de la rezultatul analizei de laborator care confirma suspiciunea medicului veterinar, pacienții s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva Iași, pentru a urma pașii obligatorii care se recomandă în astfel de situații.

Focarul a fost localizat în satul Sirețel, Comuna Sirețel, iar contacții, din primele informații ar fi doar cei doi pacienți care s-au prezentat deja la Spitalul de Infecţioase.

Ne bucurăm că aceștia au reacționat prompt și au realizat riscul la care se expun prin amânarea tratamentului mai ales că ne confruntăm cu un caz de rabie confirmat și nu doar cu o suspiciune. Acesta este cel de-al treilea focar de rabie pentru anul în curs.

Primul s-a înregistrat la începutul lunii august când, tot o bovină mușcată de vulpe a dezvoltat simptome de rabie confirmată apoi prin analize. În acea situație s-au prezentat pentru profilaxie antirabică 6 contacți care au primit schema de tratament și care au avut o evoluție bună”, a spus dr. Florin Roşu, citat de media locală.

Al doilea focar a fost adus medicilor la cunoștință prin membri fondului de vânătoare de pe raza municipiului Pașcani.

În cadrul operațiunii de vânătoare a fost împușcată o vulpe care a fost confirmată cu rabie. Contactul, vânător profesionist, a fost echipat corespunzător și nu a intrat în contact cu animalul bolnav”, a mai spus dr. Roşu.

Un caz de atac al unei vulpi turbate a avut loc în America

O femeie din Itacha, New York, a fost atacată de o vulpe turbată, aceasta sărind la picioarele femeii și încercând să o atace. Vulpea nu s-a oprit, după cum se vede în filmare, deși a fost lovită de nenumărate ori. Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere din zonă. Cazul este redat pe larg click aici.

Ce se știe despre rabie

Specialiștii atenționează: Rabia este o boală mortală, dacă nu se realizează profilaxia la timp. De aceea, medicii îi sfătuiesc pe oameni să fie responsabili și să se prezinte în regim de urgență la centru antirabic în situații similare cu cele prezentate astăzi sau ca urmare a unor plăgi mușcate.

Medicul, ținând cont de informațiile pe care le primește, de localizarea plăgii, de proveniența animalului, stabilește pașii de urmat pentru ca pacientul să fie în siguranță și ferit de orice pericol.

Amintim că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași are singurul centru autorizat din judeţ, pentru urmărirea şi instituirea profilaxiei antirabice.