Actual Showbiz

Doliu în lumea teatrului. A murit un mare comediant român, într-un azil de bătrâni

Doliu în lumea teatrului. A murit un mare comediant român, într-un azil de bătrâni
capital.ro

Alexandru Lulescu, un mare comediant roman, s-a stins din viață în urma unui accident vascular cerebral.

La vârsta de 90 de ani împliniți în data de 01.06.2022, reprezentanții Teatrului de Revistă l-au felicitat și l-au numit pe Alexandru Lulescu „cel mai longeviv actor” al teatrului.

Pe pagina de facebook, reprezentanții instituției, au scris: „La mulți ani, Alexandru Lulescu. Astăzi, venerabilul domn Alexandru Lulescu, cel mai longeviv actor al Teatrului de Revistă, împlinește… 90 de ani! Îi dorim din toată inima multă sănătate, bucurii și încă mulți ani liniștiți și fericiți alături de cei dragi! Alexandru Lulescu, actor care a strălucit o viață pe scena de la Revistă, a fost omagiat la Teatrul „C.Tănase”, în cadrul primei ediții a GALELOR SAVOY, care a avut loc în luna octombrie 2021″.

Alexandru Lulescu era internat într-un centru de îngrijire și cu o zi înainte să moară a presimțit acest lucru și a cerut să fie împărtășit.

Azi, 17.06.2022, trupul neînsuflețit va fi depus la Teatrul Național din București, iar înmormantarea va avea loc la Cimitirul Bellu din București.

Alexandru Lulescu a petrecut 70 de ani pe scenă

Prima apariție a lui Alexandru Lulescu pe scena Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” (Ansamblul de Estradă) a fost în anul 1952. Rolul era amuzant: solist de balet într-un dans tătar din premiera intitulată “Primul spectacol”.

În anul 1961 s-a angajat la Teatrul devenit între timp Satiric-Muzical “Constantin Tănase”. A jucat în zeci de spectacole, cu sute de reprezentații în țară și în lume.

Alexandru Lulescu a făcut stand-up comedy, în anii ’60-’70-’80, înainte ca genul să se fi născut.

În ultimii ani, comicul a rămas printre ultimii actori ai generației sale, din care menționăm pe Jean Constantin, Mircea Crișan, Nae Lăzărescu, Radu Zaharescu, Stela Popescu și alții.

În anul 2004, respectiv în data de 7 februarie, președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit artistului Alexandru Lulescu, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Când a urcat ultima dată pe scenă Alexandru Lulescu

Comediantul care a făcut istorie pe scena umorului românesc, alături de regretatul Nicu Constantin (n.r. – aproape 30 de ani au format unul dintre cele mai îndrăgite cupluri umoristice), a urcat pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” și în urmă cu doi ani, când implinise 89 de ani.  Atunci a făcut și o declarație pentru Libertatea. Spunea că, la vârsta sa, umorul de calitate poate acționa ca un medicament de inimă. Unul deloc costisitor.

“La etatea mea, râsul este indicat, e bun pentru inimă, pentru siluetă. Fac oamenii să râdă, râd odată cu ei și eu. Sunt studii ce confirmă acest lucru, râsul e recomandat chiar și în rețetele pacienților. Veselia este asociată cu optimismul și speranța, esențiale și în cazul cardiacilor. Așa că un pic de râs nu face rău nimănui”, ne convinge artistul care urcă pe scenă în spectacolele “Hai, zâmbește” și “Lasă supărarea-n hol”, unde face echipă cu Nae Alexandru, Alexandru Simion, solistul Adrian Enache și mulți alții.