Lifestyle

Domeniile de activitate în care locurile de muncă prezintă risc de dispariție, datorită dezvoltării inteligenței artificiale

Domeniile de activitate în care locurile de muncă prezintă risc de dispariție, datorită dezvoltării inteligenței artificiale
ceccarbusinessmagazine.ro

Potrivit unor rapoarte, sistemul de inteligență artificială ChatGPT a trecut examene de medicină și drept, fiind capabil să producă chiar și rapoarte, iar în acest context experții au avertizat că unele locuri de muncă ar putea dispărea  în viitor.

Îngrijorarea unor profesori

Astfel, la începutul acestei săptămâni, o lucrare de cercetare a afirmat că ChatGPT, un program de inteligență artificială, a reușit să treacă un examen de absolvire la Școala Wharton a Universității din Pennsylvania. Dar, unii profesori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că studenții folosesc serviciul pentru a copia la examene sau la temele lor.

Iar, potrivit unor cercetători, dacă sistemul devine capabil, ChatGPT și alte sisteme de inteligență artificială ar putea înlocui o serie de locuri de muncă de tip “white-collar” sau gulere albe (joburile de administrație).

În acest context, Pengcheng Shi, decan asociat în cadrul departamentului de informatică și științe ale informației de la Rochester Institute of Technology, a declarat pentru New York Post că „inteligența artificială îi înlocuiește pe angajații cu gulere albe. Nu cred că cineva poate opri acest lucru. Am depășit stadiul de a striga „lupul”. Lupul este deja la ușă”.

Deci, potrivit lui Shi, dacă luăm în considerare ce poate face inteligența artificială, locurile de muncă din sectorul financiar, sănătate, publicații și alte industrii sunt vulnerabile. Totuși, oamenii vor putea să învețe cum să valorifice tehnologia IA. Acestea sunt locurile de muncă care prezintă risc de dispariție, în favoarea dezvoltării inteligenței artificiale.

Domenii în care locurile de muncă ar putea fi înlocuite de IA

1.Avocații și procurorii. Recent, ChatGPT a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce profesorii de drept de la Universitatea din Minnesota au folosit popularul chatbot de inteligență artificială pentru a genera răspunsuri la examene în cadrul a patru cursuri semestrul trecut, după care le-au notat orbește alături de testele studenților reali.

Potrivit autorilor, performanța medie C+ a ChatGPT a fost sub media B+ a oamenilor. Dacă ar fi aplicat la nivelul întregului program de studii, acest lucru ar fi totuși suficient pentru ca chatbotul să obțină o diplomă de drept, deși ar fi pus în perioada de probă academică la Minnesota, clasată pe locul 21 în topul celor mai bune facultăți de drept din țară de către U.S. News & World Report.

Autorul principal al studiului, Jonathan Choi, care a colaborat cu profesorii Kristin Hickman, Amy Monahan și Daniel Schwarcz, a declarat: „Singur, ChatGPT ar fi un student la drept destul de mediocru”.

2.Editura. Tehnologia IA, în domeniul media, s-a confruntat cu dificultăți. Astfel, unele instituții și jurnaliști au remarcat că sistemul este slab în cunoștințele sale factuale.

Chinmay Hegde, profesor asociat de informatică și inginerie electrică la Universitatea din New York, a declarat următoarele:

  • „Redactarea este cu siguranță un lucru la care face o treabă extrem de bună. Rezumând, făcând un articol concis și lucruri de acest gen, cu siguranță face o treabă foarte bună”.
  • „Îi poți cere să furnizeze un eseu, să producă un articol cu citate, dar, de cele mai multe ori, citatele sunt pur și simplu inventate”.
  • „Acesta este un eșec cunoscut al ChatGPT și, sincer, nu știm cum să rezolvăm acest lucru”.
  • Unii designeri și ingineri de site-uri web simple riscă să își piardă locurile de muncă. „Îmi fac griji pentru astfel de oameni. Acum pot pur și simplu să cer ChatGPT să genereze un site web pentru mine, orice tip de persoană a cărei muncă de rutină ar fi să facă acest lucru pentru mine nu mai este necesară”, a spus Hegde.

Edward Tian, student la Princeton, a declarat pentru NPR, la începutul lunii ianuarie 2203, că a creat o aplicație pentru a vedea dacă ceva a fost scris prin intermediul AI, numită GPTZero: „Oamenii merită să știe când ceva este scris de un om sau scris de o mașină”.

3.Design și artă. Creatorul ChatGPT, respectiv OpenAI, a creat un instrument separat, DALL-E, care poate genera imagini la comanda utilizatorului, pornind de la indicațiile acestuia.

Chinmay Hegde a declarat că acest instrument, împreună cu Stable Diffusion și altele, reprezintă o amenințare pentru industria de design grafic: „Înainte, îi cereai unui fotograf sau unui designer grafic să facă o imagine [pentru site-uri web]. Acesta este ceva foarte, foarte plauzibil automatizat prin utilizarea unei tehnologii similare cu ChatGPT”.

4.Afacerile de pe Wall Street. De asemenea, unele locuri de muncă din domeniul financiar vor deveni învechite în următoarele luni și ani, a avertizat Shi.

În acest context, Shi a declarat: „Cred cu siguranță că [va avea un impact] asupra părții de tranzacționare, dar chiar și (la) o bancă de investiții, oamenii (sunt) angajați din facultate și petrec doi, trei ani pentru a lucra ca niște roboți și a face modelare în Excel, puteți obține inteligență artificială pentru a face asta, mult, mult mai repede”.

5.Stagiarii și joburile de tip internship. Totodată, unele locuri de muncă pentru stagiari, inclusiv cele neplătite, ar putea să fie eliminate în viitor. Codeword, o agenție de marketing tehnologic, a declarat că a decis să folosească așa-numiții „stagiari” de inteligență artificială pentru a ajuta echipele sale de design și de redacție să îndeplinească „sarcini mărunte, dar necesare”.

Astfel, un senior editor la Codeword, respectiv Terrence Doyle, a declarat: „Este o oportunitate de a raționaliza procesele interne prin eliminarea sarcinilor necesare, dar plictisitoare și consumatoare de timp, sau, cel puțin, de a le transfera către stagiari lipsiți de emoții care nu se pot plictisi”, citează infofinanciar.ro.