Actual International

Putin a ordonat închiderea ziarului Novaya Gazeta, unul din ultimele ziare libere din Rusia. Ce l-a supărat pe liderul rus

Putin a ordonat închiderea ziarului Novaya Gazeta, unul din ultimele ziare libere din Rusia. Ce l-a supărat pe liderul rus

Novaya Gazeta era considerat, până nu demult, un ziar rusesc independent, cunoscut pentru acoperirea critică și de investigație a afacerilor politice și sociale din Rusia, care era publicat la Moscova, în regiuni din Rusia și în unele țări străine. Ediția tipărită era publicată în zilele de luni, miercuri și vineri; articolele în limba engleză de pe site-ul web fiind publicate săptămânal sub forma buletinului informativ Russia, Explained. Avea o notă echidistantă și cu toate acestea, jurnaliștii de aici l-au supărat pe Putin.

Putin a ordonat închiderea ziarului Novaya Gazeta, unul din ultimele ziare libere din Rusia. Ce l-a supărat pe liderul rus

La începutul lunii septembrie, un tribunal din Moscova a revocat licenţa versiunii pe hârtie a ziarului, apoi pe cea a unei noi reviste lansate în Rusia de Novaya Gazeta. Ziarul nu a mai apărut de la sfârşitul lunii martie în ţară, când a decis să-şi suspende publicarea de teama represaliilor, în plină represiune a criticilor la adresa atacului din Ucraina.

Dar, în ultimele săptămâni, site-ul media a reluat publicarea de conţinut. La începutul lunii august, redacţia Novaya Gazeta a lansat de asemenea un nou site, Novaya.media, care face posibilă citirea anonimă a conţinutului acestuia în Rusia.

Despre Redactorul-şef al ziarului, Dmitri Muratov,  se știe că a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021.

Conducerea de la Novaya Gazeta a scris pe contul personal de Telegram cum au decurs aspectele juridice care au condus la decizia instanței de judecată de a fi închis totalmente ziarul.

Curtea Supremă a admis o plângere a organismului rus de monitorizare a comunicaţiilor, Roskomnadzor. Site-ul ziarului oferă acces gratuit la arhivele şi investigaţiile publicate de Novaia Gazeta.

Potrivit postării pe pagina de socializare, reprezentanții Novaia Gazeta notează următoarele: Curtea Supremă a dispus revocarea licenţei site-ului său pe motiv că ar fi făcut parte din lista organizațiilor declarate drept „agenţii ale străinătăţii”, fără a menţiona în mod explicit că au acest statut.

Conducerea ziarului a comunicat că va face apel.

Presiunea împotriva presei independente era deja în creştere, dar ofensiva Kremlinului în Ucraina din februarie a marcat o accelerare brutală. Zeci de website-uri media au fost blocate şi jurnaliştii au fugit în masă din ţară.

La data de 5 septembrie 2022, fostul jurnalist rus Ivan Safronov, specialist recunoscut în probleme de apărare, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru „trădare” într-un dosar pe care îl consideră că este o răzbunare pentru munca sa, potrivit media.

În Rusia, zeci de organizaţii şi persoane au fost declarate „agenţi ai străinătăţii”, iar statutul acestora trebuie menţionat sistematic în orice publicaţie, sub pedeapsa sancţiunilor.

Foto: evz