Actual

După ce SRI a cerut ca străinul să fie declarat indezirabil, acesta a evadat din Centrul de Cazare de lângă Arad

După ce SRI a cerut ca străinul să fie declarat indezirabil, acesta a evadat din Centrul de Cazare de lângă Arad

Cetățeanul afgan, care se presupune că face parte din Mișcarea Talibană, și care a evadat din Centrul de Cazare a Străinilor din localitatea Horia, a fost prins de forțele de ordine. Bărbatul a fost găsit în apropierea localității Curtici, ascuns în vegetație. La începutul săptămânii, SRI ceruse declararea lui drept persoană indezirabilă.

După ce SRI a cerut ca afganul să fie declarat indezirabil, acesta a evadat din Centrul de Cazare a Străinilor

Importante forțe de ordine, polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră s-au mobilizat joi după ce s-a constat dipariția bărbatului din centrul de cazare a străinilor luaţi în custodie publică. Fotografia acestuia a fost intens distribuită pe rețelele sociale și în localitățile din apropierea frontierei. Bărbatul nu a opus rezistență, la momentul depistarii și imobilizării, se menționează în comunicat.

Practic primele informaţii despre existenţa acestuia, au fost oferite zilele trecute, într-un  comunicat  de presă Serviciul Român de Informaţii (SRI), unde ni se specifica că, la solicitarea sa,”Curtea de Apel Bucureşti a dispus prin sentinţa nr. 2306/12.12.2022 declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetăţeanului străin D.A., pentru o perioadă de 10 ani. D.A., beneficiar al unei forme de protecţie oferite de statul român, este acuzat de fapte care constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale, potrivit art.3 lit. i şi l din Legea nr. 51/1991 (republicată) privind securitatea naţională a României”.

„Acesta a intrat în atenţia Serviciului la începutul anului 2021, iar în urma măsurilor informativ-operative întreprinse s-a stabilit că respectivul este adept al ideologiei radicale promovate de organizaţii teroriste din Siria şi se află în legătură cu membri/adepţi ai acestora, având totodată cunoştinţe de utilizare a armamentului. De asemenea, acesta a manifestat un interes crescut pentru accesarea de materiale foto-video cu execuţii şi luptători înarmaţi”.

De asemenea, în documentul SRI se mai precizează că ”Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti este pusă în aplicare cu sprijinul MAI – IGI, care va adopta măsurile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional a străinului”. Doar că polițiștii l-au scăpat.

SRI nu a mai apucat să-şi pună planul în aplicare, întrucât a doua zi după sentință, potențialul terorist afgan, simpatizant al regimului taliban din Afganistan și profund interesat de armament și execuții a dispărut, relaxat, de la Centrul de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din localitatea arădeană Horia.

Centrul de cazare a străinilor se află în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), care aparține Ministerului Administrației și Internelor.

În urmă cu câțiva ani, el a fost modernizat cu investiții de cca.2,5 milioane de euro, bani europeni. Centrul are regim închis, ceea ce prespune asigurarea unor măsuri de pază, escortare, însoţire şi supraveghere etc. Cu toate acestea, de mai bine de un deceniu, centrul de la Horia ține afișul în presă cu evadări pe bandă ale celor de acolo. Doar în octombrie 2011 evadaseră 24 de arabi, forțînd gratiile ferestrelor. Se pare că lucrurile nu s-au îmbunătățit nici după investițiile de milioane de euro din 2015.