Lifestyle

După secole, englezii au găsit urmele unui naufragiu pe o plajă, în timpul unei acțiuni de curățare a țărmului

După secole, englezii au găsit urmele unui naufragiu pe o plajă, în timpul unei acțiuni de curățare a țărmului
cbsnews.com

Pe o plajă din Regatul Unit au fost găsite rămășițele unui craniu uman. Iar, potrivit oficialilor, acestea ar putea avea o vechime de sute de ani.

Rămășițele au fost găsite luna aceasta

Potrivit unui Comunicat de Presă al Consiliului Cornwall, rămășițele au fost găsite pe o plajă din Cornwall, Anglia, la începutul lunii ianuarie 2023, de către Emily Stevenson, co-fondatorul unui grup de mediu numit Beach Guardian, în timp ce organiza o curățare a țărmului.

În Comunicatul de Presă, Emily Stevenson a precizat: „Curățenia de plajă pe care am găzduit-o în acea zi a fost la fel ca oricare alta și am plecat, ca de obicei, să parcurg dunele de nisip pentru plastic. Dunele sunt un loc grozav pentru a descoperi gunoiul de epocă, deoarece nisipul îl poate păstra perfect timp de zeci de ani – doar acum chiar știu că nu plasticul se păstrează aici!”

Rămășițele erau „de natură istorică”

Această descoperire a fost investigată de poliția din Devon și Cornwall, precum și de echipa de mediu istoric strategic a Consiliului Cornwall. Ulterior, grupul a stabilit că rămășițele erau „de natură istorică”.

În comunicatul de presă, Ann Reynolds, ofițerul superior al echipei de mediu istoric rural a Consiliului Cornwall, a declarat că este clar că craniul „a fost acolo de ceva timp” și a spus că este posibil ca rămășițele să aparțină unei victime a naufragiului „pierdută” cu multe secole în urmă și îngropat de populația locală”.

De asemenea, Reynolds a spus că rămășițe similare au fost găsite în noiembrie 2022, dar cu toate acestea, cele găsite în ianuarie 2023 se păstrează mai bine, deoarece au fost învăluite în nisip. Totodată, se crede că rămășițele găsite în noiembrie 2022 ar fi aparținut unei victime a naufragiului.

În acest context, Reynolds a declarat următoarele:

  • „Înmormântările istorice tind să apară la fiecare doi ani sau cam asa ceva, dar să apară două seturi de rămășițe pe parcursul a două luni este mai neobișnuit”.
  • „Servește ca o reflectare a liniei de coastă în continuă schimbare și a potențialului de a dezvălui mai multe resturi arheologice, în special în această perioadă a anului”.

Oasele găsite nu trebuie atinse sau mutate

Consiliul Cornwall, într-un comunicat de presă (care anunța găsirea rămășițelor din noiembrie 2022) a spus că „nu este neobișnuit să găsim astfel de rămășițe de-a lungul coastei Cornish”, în special după vremea furtunoasă și căderile de stânci. Dacă oamenii găsesc oase sau alte rămășițe în timp ce se află pe plajă, li se recomandă să sune imediat poliția. Iar, rămășițele nu trebuie atinse sau mutate.

Reynolds a spus că oasele găsite în ianuarie 2023 vor fi excavate și analizate pentru a afla informații precum câți ani au oasele și care ar fi putut fi locul de origine al victimei, scrie cbsnews.com.