Actual Lifestyle

Începând cu 31 ianuarie 2023, Microsoft nu va mai vinde sistemul de operare Windows 10. Ce recomandă corporația?

Începând cu 31 ianuarie 2023, Microsoft nu va mai vinde sistemul de operare Windows 10. Ce recomandă corporația?
techno.okezone.com

Conform unui anunț, în curând, Microsoft va înceta să mai vândă direct sistemul de operare Windows 10.

Astfel, Windows 10 va face primul pas spre irelevanță în data de 31 ianuarie 2023, dată de la care nu va mai putea fi descărcat și cumpărat de pe site-ul oficial Microsoft.

Totodată, pe lângă comunicatul prin care anunță că versiunile Home și Pro de Windows 10 nu vor mai putea fi achiziționate astfel de pe site-ul companiei, Microsoft încurajează utilizatorii să treacă la Windows 11.

De altfel, tot Microsoft a impus condiții stricte la instalarea Windows 11, pentru a forța utilizatorii să cumpere PC-uri noi dacă vor să folosească acest sistem de operare.

Windows 10 va continua până în octombrie 2025

Se precizează că suportul oficial pentru Windows 10 va continua până în octombrie 2025, întrucât, lansat în 2015, Windows 10 este programat să fie trecut pe linie moartă după 10 ani.

Per ansamblu, în ciuda multor update-uri defectuoase, Windows 10 s-a bucurat de o imagine bună, iar asta se datorează și faptului că venea după Windows 8 (una dintre versiunile pe care utilizatorii au detestat-o foarte mult pe scară largă pentru că a eliminat meniul și butonul tradițional Start și a îmbrățișat o interfață cu atingere mai întâi).

La sfârșitul acestei luni, Microsoft elimină de la vânzare descărcările Windows 10 Home și Pro, descărcări care includ cheile de licență pentru Windows 10 (necesare pentru a activa și utiliza descărcarea). Și trebuie precizat că aceste descărcări sunt eliminate cu mai mult de doi ani înainte ca Microsoft să înceteze să accepte oficial Windows 10, pe 14 octombrie 2025.

Demersurile Microsoft

Recent, Microsoft și-a actualizat paginile de produse Windows 10 pentru a nota data limită pentru vânzări de 31 ianuarie 2023, dar nu este clar cum va trata compania descărcări similare și chei de licență disponibile de la comercianți cu amănuntul precum Amazon.

În acest context, directorul de marketing Windows,Amy Bartlow, într-o declarație pentru The Verge,  a declarat următoarele:

  • „A fost făcută o actualizare a paginii de produs Windows 10 pentru a se asigura că clienții au cele mai recente informații despre opțiunile de cumpărare pentru Windows 10”.
  • „Clienții au până la 31 ianuarie 2023 să cumpere Windows 10 Home și Windows 10 Pro de pe acest site”.

Recomandările Microsoft

La momentul actual, Microsoft recomandă Windows 11 și subliniază că Windows 10 va continua să fie suportat până la sfârșitul duratei sale în octombrie 2025.

Și în timp ce Microsoft își încetează vânzările Windows 10 către consumatori, este probabil ca cheile de licență Windows 10 și chiar laptopurile și PC-urile cu sistemul de operare preinstalat să fie încă disponibile de la terți cu ceva timp înainte ca Microsoft să nu mai accepte sistemul de operare, potrivit theverge.com.