Lifestyle

E obligatoriu! Analizele pe care trebuie să le faci în funcție de vârstă

analize, sursa foto prpmed.de

Românii sunt adesea „campionii” bolilor cronice la nivel european. În special pe măsură ce înaintăm în vârstă, se vede dacă nu am luat toate măsurile de prevenție împotriva bolilor. Și chiar și cu toată grija de sine, există anumite tulburări care devin greu de evitat pe vreme ce îmbătrânim. Tocmai de aceea este importantă efectuarea unor analize periodice și specifice categoriei de vârstă în care ne aflăm.

Iată o listă de analize obligatorii pentru a te asigura că vei avea o viață lungă și, cel mai important, sănătoasă, lipsită de disconforturi suplimentare.

Când devin analizele o necesitate?

Deși tuturor categoriilor de vârstă li se recomandă insistent să facp analize măcar o dată pe an, maximum la doi ani ani, de la 25-30 de ani, ele devin o necesitate pentru toate persoanele. În plus, de la 40 de ani, anumite persoane devin mai susceptibile la boli specifice. Pe măsură ce ne apropiem de 50 de ani, crește și factorul de risc față de cele mai mari pericole de sănătate cu care se confruntă omenirea: în rimul rând, bolile de inimă, care sunt pe locul 1 în cauzele de spitalizare și deces în România.

În plus față de asta, schimbările la nivel global ne fac mai vulnerabili la anumite afecțiuni. Astfel, se preconizează că în următorii 10 ani, riscul de cancer de piele va fi cu 80% mai ridicat decât în prezent. În România, s-ar putea ca gradul de pericol să se majoreze cu 90%, în special din cauza problemelor pe care le avem cu prevenția, se arată pe blogul de lifestyle al Andreei Raicu.

Esențiale pentru toți românii sunt vizitele anuale la stomatolog – sau chiar și mai frecvente, după nevoie. În plus, analizele de sânge, care măsoară valorile ficatului, nivelul de zahăr din sânge și anumite funcții renale au o importanță majoră. Tot cruciale sunt și vizitele de tip consult, pentru a determina starea inimii, a plămânilor, precum și riscul de a dezvolta probleme cu tensiunea arterială – de regulă, hipertensiunea este factorul de risc, deși unii oameni se confruntă cu hipotensiune, iar atunci trebuie să ia anumite măsuri de ordin alimentar.

Analizele specifice în funcție de sex

Femeile sunt de asemenea condiționate de începerea vieții sexuale atunci când vine vorba de vizitele periodice la medic.  Din momentul în care are un partener, o femeie trebuie să-și facă cel puțin anual un test Babeș-Papanicolau, întrucât virusul papilloma uman (HPV) se poate transmite chiar și dacă tu și partenerul v-ați luat măsurile necesare de protecție. Este cu atât mai riscant cu cât numărul de fete și femei vaccinate împotriva unor tulpini ale virusului se menține scăzut, după ce campania de vaccinare gratuită din 2008-2009 a fost un eșec. Putem de asemenea să facem teste de fertilitate – problemele de concepere a copilului sunt din ce în ce mai frecvente.

Pe măsură ce ne apropiem de 50 de ani, putem să mergem la ginecolog și pentru a afla în ce stadiu al procesului menopauzei ne aflăm. În plus, medicul poate să recomande terapie cu hormoni pentru a ușura simptomele cele mai neplăcute.

În schimb, bărbații sunt foarte predispuși la probleme cu prostata după ce depășesc 40 de ani. Vizitele anuale la urolog sunt, practic, obligatorii pentru domni.