Actual

Economia României, pe butuci? Cifrele oficiale vs. realitatea înfricoșătoare!

Economia României, sursa foto Ziare și Reviste
sursa foto Ziare și Reviste

Economia României este atent analizată de experți. Aceștia au caracterizat starea economică a țării noastre drept  „bolnavă”. Deși autoritățile se laudă cu creșterea economică și cu egalarea PIB-ului pe cap de locuitor cu cel al Portugaliei și Ungariei, realitatea este mai complexă.

În ultimii zece ani, economia țării noastre a înregistrat creșteri semnificative, care au devenit adesea subiect de mândrie pentru politicieni și sursă de statistici impresionante.

Economia României, o boală

Unul dintre punctele culminante a fost acest an. Asta pentru că datele indicau că PIB-ul pe cap de locuitor al României a ajuns la nivelul celui al Ungariei și Portugaliei.

Cu toate acestea, datele furnizate de Eurostat arată o disonanță clară între cifrele oficiale și percepția populației. Cetățenii de rând resimt o creștere a costurilor de trai. În ultimii ani, nivelul de trai al cetățenilor a suferit o deteriorare vizibilă. În ciuda acestei realități, reprezentanții guvernamentali evită să menționeze că România este singura țară din regiune cu un rating BBB. Adică ne aflăm foarte aproape de categoria „junk”, care nu este recomandată pentru investitori. Agențiile de rating recunoscute, cum ar fi Standard & Poor’s, Moody’s și Fitch Group, au semnalat „bolile” economiei românești.

În același timp, vecinul nostru, Ungaria, a ajuns și el la ratingul BBB din cauza unor probleme economice, dar vecinii noștri se bucură de cote mai bune pe piața creditelor CDS (credit default swaps). Aceste cote indică faptul că Ungaria are un acces mai ușor la finanțări și se poate împrumuta la costuri mai mici pe piețele financiare. Acest lucru face ca economia ungară să fie mult mai atrăgătoare pentru investitori.

PIB-ul nu este singurul indicator relevant

Economistul Liviu Deceanu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a explicat situația economică a României și problemele cu care se confruntă.

„La noi problema e următoarea: într-adevăr, avem o creștere economică decentă, dar PIB-ul nu mai este singurul indicator relevant. Vedem că apar indicatori noi privind calitatea vietii, așa numiții Life quality indicators. Acum sunt folosiți indicatori care țin de educație, bunăstare, fericirea persoanelor sunt indicatori care vizează cât de fericiți sunt oamenii, ceea ce nu înseamnă numai bani, înseamnă frumusețea locurilor, lipsa poluării, lipsa corupției. PIB-ul nu e singurul relevant. El își pierde din relevanță. Foarte important de spus asta”.

În România, există diferențe semnificative între orașele prospere, cum ar fi București, Cluj, Brașov și Sibiu, și alte orașe mai sărace, care tind să fie neglijate de investitori. Divergențele sunt accentuate și între mediul urban și cel rural. Astfel, economia României se confruntă cu provocări complexe, care necesită abordări și politici adaptate la specificul fiecărei regiuni, potrivit Adevărul.