Economic

Economia din Marea Britanie. Sărăcia cumplită ar putea duce la inegalitate socială

Marea Britanie, Sursa foto: dreamstime.com
sursa foto dreamstime

Persoanele cele mai defavorizate din Marea Britanie nu se află într-o situație mai bună decât în urmă cu 15 ani. Potrivit unui nou raport, se constată „un decalaj uriaș între cei care se descurcă și cei care sunt blocați în partea de jos a clasamentului social”.

Concluzia sumbră privind inegalitatea într-una dintre cele mai bogate economii din lume provine de la Centre for Social Justice. Un grup de reflecție independent a cărui activitate anterioară a dus la reforma sistemului de asistență socială din Marea Britanie. Dar și la introducerea creditului universal. O plată lunară a guvernului pentru persoanele cu venituri mici.

Economia din Marea Britanie

Raportul de 300 de pagini, publicat duminică, este cea mai recentă dovadă a modului în care stagnarea economică a Marii Britanii a făcut mult mai dificilă combaterea sărăciei. Criza costului vieții exacerbând dificultățile cu care se confruntă cei mai puțin înstăriți din societate.

„Am descoperit o națiune cu două jumătăți. Publicul în general, în cea mai mare parte, se descurcă. Iar apoi există această cohortă de persoane ale căror vieți sunt marcate de destrămarea familiei. De o stare de sănătate fizică și mentală precară. Care locuiesc în comunități înțesate de criminalitate și se confruntă cu multiple bariere în calea muncii”, a declarat luni Sophia Worringer, director adjunct de politici la Centrul pentru Justiție Socială.

Societatea înaltă și clasa muncitoare

Grupul de reflecție avertizează că Marea Britanie riscă „să alunece înapoi în cele două națiuni ale epocii victoriene. Marcate de o prăpastie tot mai mare între societatea de masă și o clasă de săraci”. Epoca victoriană, care a acoperit a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost o perioadă de inegalitate socială extremă. Clasa muncitoare se confrunta cu condiții de viață brutale. Cu acces redus la apă curată, hrană și salubritate și cu foarte puține oportunități de a-și îmbunătăți viața.

Raportul constată că sărăcia devine la fel de „înrădăcinată” în Marea Britanie modernă. Și susține că lipsa banilor este doar unul dintre factorii care determină dezavantajul. Destrămarea familiei, dependența, lipsa unui loc de muncă, datoriile personale grave și eșecul educațional sunt citate ca fiind alte cauze cheie.

Criza financiară

Studiul se bazează pe un sondaj efectuat pe un eșantion de 6.000 de persoane, dintre care mai mult de jumătate provin din cele mai sărace comunități. De asemenea, cercetătorii au intervievat peste 350 de mici organizații caritabile, întreprinderi sociale și experți, călătorind în peste 20 de orașe din Marea Britanie. „Pentru prea mulți, Marea Britanie este divizată. Iar decalajul dintre cei care au și cei care nu au riscă să devină o prăpastie”, se arată în prefața raportului, semnată, printre alții, de Mervyn King, fost guvernator al Băncii Angliei.

Raportul constată că salariul mediu săptămânal în Marea Britanie a stagnat de la criza financiară din 2008, după ajustarea la inflație. Salariile la limita inferioară rămân scăzute. În septembrie, 38% dintre persoanele care solicită Universal Credit au și un loc de muncă. Ceea ce înseamnă că veniturile lor nu sunt suficiente pentru a se descurca. Munca este adesea nesigură pentru aceste persoane. „Instabilitatea locurilor de muncă disponibile, în comparație cu stabilitatea prestațiilor, face ca pentru unii dintre ei să nu merite să facă saltul spre muncă” a spus Sophia Worringer, conform CNN .