Lifestyle

Economisești cu drag: Cea mai gustoasă și ieftină rețetă de paste! Spaghetele AOP se fac în doar 15 minute

spaghete aop
sursă foto dreamstime

Inflația din România i-a afectat pe majoritatea persoanelor, însă în mod special pe cei cu venituri mai mici. Ingredientele pentru o masă savuroasă au devenit din ce în ce mai neaccesibile, din cauza prețurilor extrem de ridicate la alimente. Însă, există câteva rețete delicioase care te pot ajuta să economisești în același timp.

Probabil cele mai accesibile preparate pe care le poate găti oricine acasă sunt pastele. Nu doar că există nenumărate de rețete și tipuri de paste din care poți alege, dar, de cele mai multe ori, pentru a găti o porție de spaghete sau pene nu ai nevoie decât de o mână de ingrediente și un pic de atenție.

Rețetă de spaghete AOP

Spaghetele AOP (Aglio, Olio e Peperoncino) sunt o rețetă italiană extrem de veche, simplă de preparat și foarte sănătoasă, perfectă pentru o cină ușoară, cu puține calorii. Cum spune și numele rețetei, pentru a prepara spaghete AOP ai nevoie de numai 3 ingrediente principale, pe lângă pastele în sine: usturoi, ulei de măsline și ardei iute sau chili. Cel mai bun lucru? Rețeta durează undeva la 15 minute, iar ingredientele costă în jur de 15 lei.

În total, vom folosi următoarele ingrediente: 500 de g de spaghete, jumătate de usturoi (mai mult sau mai puțin, după preferințe), 4 linguri de ulei de măsline, 1 ardei iute, sau Chili flakes la pungă, sare și piper. Rețeta constituie undeva la 3 porții.

Prepararea spaghetelor

Într-o oală se pun spaghetele la fier și se lasă cât este recomandat pe cutie. Nu le țineți mai mult decât este recomandat, deoarece se vor mai găti și mai târziu cu celelalte ingrediente.

După ce s-au fiert pastele, într-o tigaie așezați uleiul de măsline, la foc mic, și adăugați usturoiul tăiat în rondele mici, însă nu foarte subțiri. Nu puneți tigaia la un ochi mare, deoarece usturoiul se poate arde extrem de ușor, iar atunci toată rețeta se duce pe apa sâmbetei. Dacă ați ales să folosiți ardei iute, tăiați-l în rondele mici, ca pe usturoi, folosind mănuși de unică folosință (opțional, desigur, doar o recomandare), iar apoi adăugați-l în tigaie.

Verificați constant usturoiul, iar atunci când devine moale și se taie în două când îl împingeți cu paleta de lemn, opriți focul. Scurgeți apoi apa din oala în care s-au fiert spaghetele, însă nu pe toată. Adăugați apoi spaghetele și puțin din apa în care au fiert peste sosul de ulei de măsline, usturoi și ardei iute. În cazul în care ați ales să puneți chili, puteți să îl adăugați acum, odată cu sarea și piperul, după gust. Amestecați ușor, timp de un minut – două, ca pastele să prindă aroma uleiului și a usturoiului.

Spaghetele AOP sunt o rețetă extrem de simplă, dar se poate strica rapid dacă sunteți neatenți. Executată cum trebuie, rețeta vă ia doar 15 – 20 de minute de preparat. Cel mai important lucru este să nu lăsați usturoiul prea mult pe foc, ochiul aragazului să fie mic sau mediu, iar flacăra la minim de putere. De asemenea, nu adăugați pastele și apa în care au fiert (nu mai mult de 3 linguri) imediat după ce ați stins focul, deoarece ar putea să ardă usturoiul.