International

ECOWAS face apel la diplomație pentru a soluționa criza din Niger. Statele vest-africane nu exclud intervenția militară

sursă foto: jurnalul.ro
FOTO: JURNALUL.RO

Blocul vest african ECOWAS poate fi considerat un exemplu de bune practici în ale diplomației dacă luăm în considerare stict modul în care a abordat situația delicată din Niger, unde ordinea constituțională a fost perturbată de junta militară.

Deși, a manifestat o atitudine reconciliantă, blocul statelor vest africane nu a eliminat posibilitatea unei intervenții armate pentru a restaura regimul politic anterior.

ECOWAS merge pe calitatea diplomației

Într-un comunicat de presă publicat în cursul acestei nopți, Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) a precizat că va continua „ să desfăşoare toate măsurile necesare în vederea asigurării revenirii la ordinea constituţională în Niger”, altfel spus, repunerea în exercițiul funcției pe fostul președinte Mohamed Bazoum înlăturat în urma loviturii de stat  din 26 iulie an curent.

Președintele Nigeriei, Bola Tinubu, conducătorul temporar al ECOWAS a subliniat că „ diplomația este cea mai bună cale de urmat”, dar nu a eliminat complet posibilitatea ca statele comunității economice să dea curs unei intervenții militare în Niger.

Ultimatul dat de ECOWAS Nigerului în 30 iulie a expirat la finalul săptămânii trecute, în acest sesn un summit ar urma să aibă loc joi, 10 august, în capitala Nigeriei, Abuja. Dar, chiar și înaceste condiții regimul ilegitim instalat în  Niger nu pare că este dispus la negocieri dat fiind faptul că o delegație comună ECOWAS, Uniunii Africane și a Organizațiilor Unite a fost împiedicată să viziteze Nigerul.

Ultimatul a expirat duminică

Misiunea a fost anulată după ce junta din Niger a transmis că „ nu este în măsură să primească delegația tripartită”, cadrele militare au invocat motive de „ securitate în această atmosferă de amenințare cu o agresiune împotriva Nigerului”.

„Contextul actual de furie şi revoltă în rândul populaţiei în urma sancţiunilor impuse de ECOWAS nu permite ca respectiva delegaţie să fie primită în liniştea şi securitatea necesare”, potrivit unei circulare trimise ECOWAS de Ministerul de Externe al Nigerului.

Acelaşi minister adaugă într-o altă scrisoare că „autorizaţiile diplomatice permanente” acordate pentru 2023 „aeronavelor din ţările prietene şi partenere ale Nigerului sunt temporar suspendate”, fără a se preciza și tipul de aeronave sau statele în cauză.

În acest context, Franța, fostă putere colonială și-a exprimat suportul pentru „ efortul ţărilor din regiune pentru restabilirea democraţiei” în Niger”.

Occidentul încă mai speră la reluarea negocierilor

Peste Ocean, Statele Unite, partener desăvârșit al Franței în lupta împotriva terorii jihadiste, au inițiat o serie de dialoguri diplomatice cu junta din Niger. Antony Blinken, secretarul de stat american a publicat rezultatul discuțiilor pe platforma de comunicare X( Twitter).

Potrivit oficialului american fostul președinte Bazoum este consemnat la reședința sa din Niamey și în aceste condiții SUA își exprimă eforturile continue pentru identificarea unei „soluții pașnice la criza constituțională”.  „Mai avem încă speranţă, dar suntem totodată realişti”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Mill.

Burkina Faso și Mali, ambele state conduse de militari, și-au exprimat sprijinul comun în cazul în care forțele armate ale ECOWAS, dacă intervenția militară se va concretiza cele două tabere vor interveni în apărarea Nigerului. Ba mai, mult, statele amintite au transmis scrisori comune atât Uniunii Europene cât și Uniunii Africane pe care le îndeamnă la prudență și responsabilitate în soluționarea situației din Niger, a căror consecințe de securitate și umanitate „ar fi imprevizibile”.

Într-un interviu pentru BBC secretarul de stat american Blinken a dat toate asigurările că înlăturarea lui Bazoum nu a fost gândită de Wagner sau de Federația Rusă, potrivit Agerpres.