International

Rusia a avertizat SUA să nu mai trimită arme Ucrainei. Secretarul de stat Antony Blinken, răspuns după vizita în Ucraina

Antony-Blinken

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul american al Apărării Lloyd Austin au vizitat Kievul, unde au discutat cu președintele Volodimir Zelenski. Recent, Washingtonul a anunțat creșterea fondurilor destinate Ucrainei și țărilor NATO care oferă ajutor țării aflate în război.

Rusia a avertizat SUA să nu mai trimită arme Ucrainei. Secretarul de stat Antony Blinken, răspuns după vizita în Ucraina

Anunțul privind deplasarea la Kiev a celor doi înalți oficiali americani, la exact două luni de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, a fost făcut sâmbătă seară chiar de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta ar fi prima vizită oficială a reprezentanţilor guvernului american în Ucraina de la începutul războiului pe 24 februarie.

Președintele ucrainean a adăugat că atunci când securitatea o va permite, este așteptat și președintele Statelor Unite, Joe Biden.

În cadrul primei vizitei americane în capitala Ucrainei de la invazia Rusiei, secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul Apărării Lloyd Austin i-au spus preşedintelui ucrainean şi consilierilor săi că SUA vor oferi peste 300 de milioane de dolari în finanţare militară externă şi au aprobat o vânzare de muniţie în valoare de 165 de milioane de dolari, potrivit CNN.

După aceste declarații, Rusia a avertizat Statele Unite să nu mai trimită arme Ucrainei, a spus Anatoli Antonov, ambasadorul Moscovei la Washington, adăugând că o notă diplomatică oficială a fost trimisă în acest sens:

„Am subliniat că actuala situație în care SUA înarmează Ucraina este inacceptabilă și am cerut încetarea acestei practici” a declarat Anatoli Antonov într-un interviu pentru televiziunea de stat a Rusiei, Canal 24.

Anthony Blinken a adăugat că Rusia „eșuează în Ucraina” și că „Ucraina învinge”:

„Rusia a încercat să distrugă suveranitatea și independența Ucrainei. A eșuat. A încercat să demonstreze puterea armatei sale, a economiei sale. Desigur, vedem exact contrariul. Nu știm cum va continua război, dar știm că o Ucraină suverană și independentă va exista mult mai mult timp decât va rămâne Vladimir Putin la conducere,” a declarat acesta.

Antony Blinken a mai spus că urmează ca SUA să decidă cu prudență momentul în care vor redeschide ambasada de la Kiev, relatează Reuters.

Bridget Brink va fi ambasadorul SUA la Kiev, au anunțat cei doi înalți oficiali americani care au vizitat Kievul. Diplomat de carieră, Bridget Brink este în prezent ambasadorul SUA în Slovacia și va prelua postul de la Kiev care a rămas vacant de la începutul anului 2020, pe vremea administrației Donald Trump.