Lifestyle

Efectele măsurilor de austeritate. Angajații din privat rămân fără bonurile de masă

tichete de masă Sursa foto Romania tv
FOTO: România TV

Ultimul studiu efectuat de Cult Research a măsurat efectele pe care le vor genera măsurile fiscale ale Guvernului în rândul companiilor din mediul privat. Angajați vor simți la rândul lor efectele reformei fiscale.

Aproape două treimi din societățile care au paricipat la studiu, mai precis 57%, nu vor mai crește, sau mai rău, vor reduce valoarea nominală a tichetelor de masă, în cazul în care Executivul va transpune în Ordonanță de Urgență planul de austeritate.

Este foarte probabil ca acest lucru să se concretizeze dat fiind faptul că recent, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că măsurile fiscale sunt finalizate într-un procent de 99%. Asta în condițiile în care valoarea tichetelor de masă a crescut de la 1 august până la 35 de lei.

Companiile private au în vedere eliminarea tichetelor de masă

Studiul mai relevă faptul că aproximativ 30% din companiile care acordă în acest moment acest tip de facilitate nu vor mai lua în calcul creșteri salariale. Aplicarea unei taxe suplimentară cu CASS de 10% a bonurilor de masă pun presiune în special pe companiile mici și mijlocii din România.

Confruntate cu acest context, aproximativ un sfert dintre comapniile care au cifrp de afaceri sub 500.000 de euro vor înceta să mai acorde tichete de masă angajaților, imediat după ce Ordonața de austeritate a Guvernului va intra în vigoare.

Totoată, studiul mai arată că o treime din angajatori iau în considerare să mențină aceeași valoare a tichetelor, în timp ce 23% dintre antreprenori au în vedere reducerea valorii nominale a bonurilor de masă pe care le acordă salariaților.

“În ceea ce privește companiile care în prezent nu acordă acest beneficiu extra-salarial, 7 din 10 sunt de părere că în contextul posibilelor măsuri de taxare suplimentară a tichetelor de masă cu CASS 10%, este foarte puțin probabil ca pe viitor să ofere angajaților tichete de masă”, menționează sursa citată.

Studiul referitor la impactul produs de aplicarea taxei suplimentare cu CASS 10% a tichetelor de masă a fost inițiat de Cult Research. Au participat 405 companii din România, iar marja de eroare este de + 4,9 procente.

Efectele măsurilor fiscale: tot mai mulți antreprenori își vor muta firmele

În altă ordine de idei, Guvernul are în vedere eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT care obțin venituri salariale brute de peste 10.000 de lei. De asemenea, antreprenorii se gândesc foarte serios să-și externalizeze bussines-urile în altă țară, majoritatea oamenilor de afaceri preferă Dubai, atrași fiind de regimul fiscal simplificat și predictibil.

„ Cel mai mare avantaj pentru cei care vor să-și deschide firmă în Dubai este că, pentru persoane fizice, ele pot să-și mute reședința fiscală, dacă obțin viză de rezidență, care se poate obține pentru trei ani odată cu înființarea unei societăți rezidente acolo.

Pot schimba, deci, și reședința fiscală ca persoane fizice, dar cu condiția să locuiască minim 180 de zile în spațiul EAI, și atunci eu devin automat neplătitor de impozite ca persoană fizică. Și pot să-mi desfășor activitatea acolo, cu o societate cu 5% impozit, acum din iunie, dar pe dividente cu 0%, asta pentru o cifră de afaceri mică”, a explicat Vlad Șulaev pentru Digi 24.