Actual Diverse

Este bine să știm. Există un termen de valabilitate al bonurilor de masă. Alte informații utile

tichete
Infoactual/arhiva

Mulți dintre noi sau cunoscuți de-ai noștri au intrat în posesia bonurilor de masă. Au aceastea un termen de valabilitate și dacă da, cât ar fi acesta. În plus, suplimentar, este bine să știm ce se poate face cu biletele acestea, care este scopul lor și dacă le putem utiliza numai în România sau este posibil și peste hotare. Sunt întrebări frecvente ale oamenilor, despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Este bine să știm. Există un termen de valabilitate al bonurilor de masă și cum îl putem afla. Și alte informații utile

Și pe parcursul anului 2023, tichetele de masă vor fi oferite potrivit legilor în vigoare. Este bine să ținem cont de următoarele aspecte, care sunt prevăzute de cadrul normativ legal, la noi în țară.

Toate biletele de valoare, inclusiv tichetele de masă, sunt emise exclusiv pe suport electronic. La fel ca și în cazul tichetelor de masă care erau emise pe hârtie, și cele acordate pe card au o perioadă de valabilitate. Astfel, dacă nu sunt cheltuite în perioada de valabilitate, sumele primite pe card ca tichete de masă sunt retrase de emitent, iar beneficiarul le pierde.

Biletele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic astfel încât și tichetele de masă sunt emise acum doar pe card, în baza Legii 165/2018.

Cum aflăm termenul de valabilitate

Tichetele de masă sunt valabile numai dacă au înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod care să ateste următoarele date de identificare:

  • numele și adresa emitentului;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
  • interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
  • numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul.

Important!

Toate biletele de valoare, deci și tichetele de masă, pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea bunurilor și serviciilor pentru care au fost emise, cu scop precis și explicit, încă de la emiterea și predarea viitorului beneficiar direct.

Tichetele de masă sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția tichetelor emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2022, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie a anului următor, respectiv 2023.

Precizări

În plus, mai există un termen de valabilitate de care trebuie ținut cont, de această dată fiind vorba de valabilitatea suportului electronic, adică a cardului. Funcționează similar cardurilor bancare.

De cele mai multe ori, la finele anului, reprezentanții firmelor care emit tichete de masă trimit e-mail-uri unde sunt precizate regulile de utilizare și când sumele de pe card expiră.