Social

Efectele neașteptate ale pandemiei: vor atrage o nouă pandemie! Primele semne deja au apărut la copii

Efectele neașteptate ale pandemiei: vor atrage o nouă pandemie! Primele semne deja au apărut la copii
Arhivă

Dezbaterile pro sau anti vaccinare COVID-19 au dus la scăderea ratei de vaccinare a copiilor împotriva altor boli, cum sunt rujeola sau poliomielita. Iar dezinformarea nu face nimic altceva decât să accentueze scăderea imunizării infantile, avertizează OMS.

Criza COVID-19 şi dezinformarea au dus la cea mai mare scădere a ratei de vaccinare infantilă împotriva altor boli în aproape trei decenii, arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF. Proporţia copiilor cărora le-au fost administrate cele trei doze de vaccin contra difteriei, tetanosului şi poliomielitei (DTP) a scăzut de la 86% în 2019 la doar 81% în 2021.

„Consecinţele se măsoară în număr de vieţi”

Vorbim despre o alertă roşie pentru sănătatea copiilor. Suntem martorii celei mai mari scăderi continue a imunizării infantile într-o generaţie. Consecinţele se măsoară în număr de vieţi.”, a declarat, într-un comunicat, Catherine Russell, directoarea generală a UNICEF. Această scădere înregistrată în 2020 şi 2021 urmează unui deceniu de progrese.

Aproximativ 25 de milioane de copii au ratat astfel una sau mai multe doze de vaccin DTP în 2021, cu 2 milioane mai mulţi decât în 2020 şi cu 6 milioane mai mulți decât în 2019. Dintre aceștia, 18 milioane nu au primit nicio doză, majoritatea trăind în ţări cu venituri medii sau mici – în special în India, Nigeria, Indonezia, Etiopia şi Filipine, scrie agerpres.ro.

De ce nu au mai fost vaccinați copiii

Scăderea ratei de vaccinare s-a înregistrat în toate regiunile lumii. Cauzele sunt multiple: conflicte și dezinformare, dar şi probleme de aprovizionare sau de continuitate a administrării legate de pandemia de COVID-19.

Astfel, în ultimele 12 luni, au apărut epidemii de rujeolă şi poliomielită, epidemii care puteau fi evitate se mai arată în raportul OMS. Circa 24,7 de milioane de copii au ratat prima doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021, cu cinci milioane mai mulţi decât în 2019. Iar alţi 14,7 milioane de copii nu au primit cea de-a doua doză. Acoperirea vaccinală pentru prima doză împotriva rujeolei era astfel de 81% în 2021, cea mai scăzută rată din 2008.

Trebuie să realizăm o recuperare a imunizării pentru milioanele (de copii) care nu au fost imunizaţi sau vom asista inevitabil la alte epidemii, la copii bolnavi şi la o mare presiune asupra sistemului de sănătate şi aşa împovărat”, a subliniat Catherine Russell.