International

Prima țară declanșează campanie de vaccinare împotriva variolei maimuței. Peste 30 de mii de persoane cu risc sunt vizate

Prima țară declanșează campanie de vaccinare împotriva variolei maimuței. Peste 30 de mii de persoane cu risc sunt vizate

O țară europeană demarează campania de vaccinare împotriva variolei maimuței. Grup ochit, grup țintit. Iată despre ce este vorba și mai ales, unde.

Direct la țintă. Campanie de vaccinare împotriva variolei maimuței. Peste 30 de mii de persoane cu risc sunt vizate

Autoritățile sanitare olandeze pregătesc o campanie de vaccinare pentru persoanele cu cel mai mare risc de a fi infectate cu virusul variolei maimuței, după cum a anunțat ministrul Sănătăţii Publice, Ernst Kuipers.

Un grup de aproximativ 2.000 de persoane din grupul țintă HIV-PrEp din Amsterdam va fi vaccinat cât mai curând posibil, în timp ce se fac pregătiri pentru vaccinarea grupului țintă, mai larg, în paralel”, a declarat pentru media, Kuipers.

Vaccinarea este destinată grupului cu risc ridicat. Potrivit Institutului de Sănătate Publică (RIVM) din Olanda, acesta include bărbații și persoanele transgender care utilizează HIV-PrEP (o pilulă care poate preveni contractarea HIV) sau sunt pe lista de așteptare pentru aceasta.

Bărbații și persoanele transgender care sunt seropozitive și cu risc crescut de infecție cu transmitere sexuală (ITS) și lucrătorii sexuali sunt, de asemenea, în grupul cu risc ridicat. Este vorba despre aproximativ 32.000 de persoane din Olanda.

Este foarte important ca persoanele cu simptome sau posibilă expunere să rămână precaute, chiar și după vaccinare”, a mai spus ministrul olandez al sănătății, citat de ziarulromanesc.de.

Persoanele care se califică pentru vaccinare vor primi o invitație. Vor primi două doze la intervale de patru săptămâni.

La urma urmei, va dura câteva săptămâni pentru ca vaccinul să ofere protecție, în special persoanelor care au nevoie de două vaccinări, iar vaccinarea nu va oferi protecție deplină”, a ținut să precizeze ministrul de resort din Olanda.

Ministrul a dat dispoziție RIVM să intensifice comunicarea despre virusul variolei maimuțelor către grupurile de risc nominalizate, care se află în evidența statului.

Kuipers a anunțat că speră ca prin această campanie de vaccinare să se prevină răspândirea mai largă a variolei maimuțelor, pentru ca aceasta să nu devină o boală endemică pe care autoritățile statului olandez nu o mai pot controla.

Foto: arhiva