Lifestyle

Elefantul Happy rămâne în continuare în captivitate. O instanță din New York nu a acceptat să-i acorde statutul de persoană

Elefantul Happy rămâne în continuare în captivitate. O instanță din New York nu a acceptat să-i acorde statutul de persoană
politico.com/news.yahoo.com

O instanţă din New York a respins o cerere potrivit căreia un elefant pe nume Happy ar avea aceleaşi drepturi ca oamenii şi ar trebui eliberat din Grădina Zoologică unde se află încă de la vârsta de 1 an.

În data de 14.06.2022, cea mai înaltă instanță din New York a decis că un elefant de la Grădina Zoologică din Bronx nu este o „persoană” și că gruparea pentru drepturile civile care luptă pentru eliberarea ei într-un sanctuar nu are dreptul să facă acest lucru în numele ei, citează alephnews.ro.

De cât timp se află Happy în captivitate?

Elefantul Happy, care este femelă, s-a născut în sălbăticie. Ea a fost capturată și adusă în SUA.

Happy  se află  în captivitate de la vârsta de 1 an și a fost ținută la Grădina Zoologică din Bronx în ultimii 45 de ani.

Cine a inițiat acțiunea de eliberare a lui Happy?

Nonhuman Rights Project este grupul care luptă pentru eliberarea ei și a susținut că nu are „contact social suficient” după ce mai mulți dintre tovarășii ei elefanți au fost eutanasiați, potrivit hotărârii.

Ulterior anunțului reprezentanților Grădinii Zoologice din Bronx, referitor la faptul că nu va mai încuraja această practică, Happy și o altă femelă sunt singurii elefanți care rămân la grădina zoologică.

Ce s-a menționat în hotărârea judecătorească?

În acest context, judecătorul șef Janet DiFiore a scris în hotărâre următoarele:

  • „Deși nimeni nu contestă capacitățile impresionante ale elefanților, respingem argumentele potrivit cărora acesta are dreptul de a solicita remedierea habeas corpus în numele lui Happy”.
  • „Habeas corpus este un vehicul procedural menit să asigure drepturile de libertate ale ființelor umane care sunt reținute ilegal, nu animalelor non-umane”.

Ce anume susține Grupul Nonhuman Rights Project despre Happy

Potrivit alephnews.ro, proiectul pentru drepturile non-umane pledează pentru personalitatea juridică a animalelor autonome, non-umane, cum ar fi:

  • maimuțele mari
  • elefanții
  • delfinii
  • balenele

Același grup a susținut că

  • Happy este un non-uman extraordinar de complex din punct de vedere cognitiv și autonom
  • Happy ar trebui să fie recunoscută ca „persoană juridică cu dreptul la libertate corporală și că ar trebui să fie imediat eliberată din „închisoarea ilegală”  la Grădina Zoologică din Bronx.

Pe de altă parte, conform hotărârii, directorul grădinii zoologice din Bronx, James Breheny, a spus că

  • Happy a fost ținută într-o unitate alăturată, dar separată de celălalt elefant al grădinii zoologice deoarece Happy nu interacționeză bine cu alți elefanți.
  • Elefantul Happy este incapabil să interacționeze cu celălalt elefant prin sunet, olfactiv și atingere și că un transfer într-un sanctuar pentru elefanți nu ar putea garanta că Happy va avea mai multe interacțiuni cu alți elefanți.

Purtătoarea de cuvânt a Nonhuman Rights Project, Lauren Choplin a declarat că grupul își va continua campania pentru a o elibera în timp pe Happy, considerând că decizia luată este o pierdere pentru ea.