Diverse

Eroare judiciară. Va primi 18 milioane de dolari pentru că a stat 25 de ani în pușcărie pentru o crimă pe care nu a comis-o

Eroare judiciară. Va primi 18 milioane de dolari pentru că a stat 25 de ani în pușcărie pentru o crimă pe care nu a comis-o

Se face dreptate până la capăt. Un bărbat, care a fost eliberat în 2015, după ce a petrecut un sfert de secol în închisoare pentru o crimă comisă asupra unui turist, va primi aproape 18 milioane de dolari din partea orașului și statului New York, au confirmat acum avocații săi.

Avocații lui Johnny Hincapie au declarat că aceasta marchează una dintre cele mai mari înțelegeri pentru o condamnare nedreaptă din istoria orașului New York.

Hincapie, columbian de origine, a făcut parte dintr-un grup de tineri acuzați că l-au înjunghiat mortal pe Brian Watkins, un turist din Utah, pe peronul unei stații de metrou, în 1990.  La momentul respectiv, bărbatul avea vârsta de 18 ani și niciun antecedent penal. Acesta a declarat că a fost constrâns să mărturisească în mod fals faimoasa crimă de Ziua Muncii.

Deși s-a confirmat că declarația de vinovăție era falsă, la fel ca multe alte probe aduse împotriva acestuia, Johnny Hincapie a fost condamnat pentru crimă la închisoare pe viață. În cele din urmă, el a executat 25 de ani, trei luni și opt zile înainte de a i se retrage condamnarea.

FILE – Johnny Hincapie raises his fist as he leaves the courthouse in New York, Jan. 25, 2017. Attorneys for Hincapie confirmed Friday, Dec. 2, 2022, that Hincapie, a man who was freed in 2015 after spending a quarter-century in prison for an infamous tourist killing, will receive nearly $18 million in legal settlements from the city and state of New York. (AP Photo/Seth Wenig, File)

Într-o declarație publicată vineri, Johnny Hincapie a spus că nu a pierdut din vedere ceea ce i s-a întâmplat lui Watkins în acea zi, numind moartea bărbatului „tragică”.

„Nu am uitat niciodată pierderea pe care a suferit-o familia lui”, a spus el. „Sunt norocos că nevinovăția mea a fost în cele din urmă recunoscută de orașul și statul meu și aștept cu nerăbdare următorul capitol al vieții mele alături de familia mea”.

Johnny a făcut facultatea în închisoare

Avocatul Gabriel P. Harvis, care l-a reprezentat pe Hincapie împreună cu colegul său Baree N. Fett, l-a lăudat pe Johnny pentru că și-a continuat educația în timp ce se afla în spatele gratiilor și pentru că a fost un deținut model. Hincapie, care are acum 50 de ani, și-a obținut GED-ul (diploma de bac), diplomele de asociat, licență și masterat în timp ce se afla în închisoare.

„El este cu adevărat ultima victimă a acestui caz, deoarece a durat atât de mult timp pentru ca, în cele din urmă, să i se recunoască nevinovăția”, a declarat Harvis pentru The Associated Press. El a spus că suma mare este o recunoaștere a „nevinovăției clientului său și a calităților sale ca persoană”.

Avocatul a mai declarat anterior că Hincapie „a suferit și dureri emoționale și psihice grave ca urmare a faptului că a fost pedepsit pentru crime pe care nu le-a comis”.

Johnny Hincapie locuiește acum în Florida cu familia sa și are doi copii mici, a declarat Harvis.

Conform înțelegerilor, orașul va oferi 12,8 milioane de dolari, iar statul 4,8 milioane de dolari. Nick Paolucci, purtător de cuvânt al Departamentului juridic al orașului New York, a declarat într-un comunicat scris că înțelegerea „rezolvă un caz civil de lungă durată care implică o crimă oribilă. Pe baza constatărilor Procurorului Districtual și a analizei noastre, acest acord este echitabil și în interesul tuturor părților”.