Diverse

Este oficial. ”Bibi” Netanyahu revine în forță și are mandat să formeze Guvernul. Se prefigurează o majoritate controversată

Este oficial. ”Bibi” Netanyahu revine în forță și are mandat să formeze Guvernul. Se prefigurează o majoritate controversată
Infoactual

După cum a scris și Infoactual anterior, Netanyahu, zis ”Bibi,” are mandat să formeze noul guvern israelian. Doar că și acolo există controverse. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Este oficial. ”Bibi” Netanyahu revine în forță și are mandat să formeze Guvernul. Se prefigurează o majoritate controversată

Fostul premier Benjamin Netanyahu a primit duminică, 13 noiembrie 2022, așa cum era de aşteptat, mandatul oficial din partea preşedintelui Isaac Herzog, pentru a forma un nou guvern al Israelului, informează AFP.

După cinci alegeri parlamentare în ultimii trei ani şi jumătate, alianţa de dreapta condusă de Netanyahu a obţinut la alegerile din 1 noiembrie a.c. o majoritate de 64 de deputaţi din cei 120.

Politicianul, acum în vârstă de 73 de ani, cunoscut ca „Bibi”, a promis că va fi „prim-ministrul tuturor”. El a mai condus guvernul israelian din 1996 până în 1999 şi din 2009 până în iunie 2021, când a fost înlocuit de actualul premier de centru, Yair Lapid.

Netanyahu este o persoană controversată în primul rând pentru faptul că a fost inculpat în mai multe dosare de corupţie, procesul fiind chiar și acum  în curs de desfăşurare.

El are la dispoziţie 28 de zile pentru negocierea posturilor de miniştri cu partenerii de coaliţie. Partidul său, Likud, s-a clasat pe primul loc, având 32 de parlamentari. Urmează evreii ultraortodocşi cu 18 deputaţi şi alianţa Sionismul Religios cu 14 – un record pentru extrema dreaptă, observă AFP, apreciind că noul guvern ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Dintre ultraortodocşi, partidul sefard Shass are 11 locuri în parlament, iar liderul său, Arieh Deri, ar dori portofoliul finanţelor sau al internelor, afirmă presa israeliană. El a fost găsit vinovat de fraudă fiscală în anul 2021 şi a fost închis pentru corupţie.

Extrema dreaptă a cerut ministerul apărării pentru liderul Betzalel Smotrich şi securitatea internă pentru numărul doi din ierarhie, Ben Gvir.

Ben Gvir este cunoscut pentru discursurile sale virulente împotriva palestinenilor, iar preşedintele i-a atras atenţia că „există o anumită imagine a dumneavoastră şi a partidului dumneavoastră care pare, vă spun foarte cinstit, să îngrijoreze în multe privinţe”.

După alegerile din Israel, mai multe ţări occidentale, printre care Statele Unite, au făcut apel la toleranţă şi la respectarea minorităţilor, după cum transmite AFP.