Diverse

Guvernanţii spun că au plafonat preţul la energie electrică, dar românii vor plăti la fel de mult. Ultimul anunț al autorităților

Guvernanţii spun că au plafonat preţul la energie electrică, dar românii vor plăti la fel de mult. Ultimul anunț al autorităților

Potrivit secretarului general al Guvernului, Marian Neacșu, regularizarea de care românii vor avea parte la energie electrică se va face în februarie anul viitor. Iar facturile se vor calcula pe baza mediei consumului din 2021. Marian Neacșcu spune că, potrivit legii, citirea contoarelor trebuie făcută de patru ori pe an. Restul se plătește pe baza estimărilor făcute, iar românii vor plăti cât au vrut furnizorii.

„Este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client”

„Sistemul aşa cum este gândit şi cum funcţionează de mulţi ani prin lege, distribuitorii sunt obligaţi să facă citirea de patru ori pe an a contoarelor. În rest, funcţionaţi pe facturi cu estimări.  Din perspectiva aceasta este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client.  Vom rămâne raportați la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău.

„În luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul”

Pentru că a fost an de pandemie în care cea mai mare parte dintre români o bună parte din timp au stat acasă, deci au consumat energie.

Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv, și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât ce au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul și încadrarea în consumul efectiv realizat”, a declarat Marian Neacșu. În martie 2023 utilizatorii vor fi scoși sau introduși în noile plafoane de energie electrică.

Începe circul

Potrivit informațiilor oferite de Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă, o mare parte din români, mai ales cei care au consumat mai mult, vor primi factura la energie pe cinci luni. Asta pentru că un furnizor cunoscut nu a emis facturile în ultima perioadă.

„Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni”, a atras atenţia vicepreședintele ANRE.