Actual International

Este oficial. Iranul vrea să ducă la pușcărie câinii și pisicile. Care sunt motivele și ce prevede noul proiect de lege 

Este oficial. Iranul vrea să ducă la pușcărie câinii și pisicile. Care sunt motivele și ce prevede noul proiect de lege 
Arhivă

Parlamentul iranian ia în considerare un proiect de lege care ar face posibilă deținerea de animale de companie doar cu permisiune specială.

Ce prevede actul normativ. Acest act normativ, agreat de majoritatea parlamentară iraniană, are câteva prevederi, cel puțin ciudate, dacă nu de-a dreptul bizare.

Pentru a deține câini sau pisici, iranienii trebuie să se adreseze unui comitet guvernamental special. „Importul, cumpărarea și vânzarea, transportul și întreținerea oricăror animale de companie”, inclusiv iepuri sau țestoase, este pedepsit cu o amendă de aproximativ 800 de dolari.

Motivul: animalele de casă ale oamenilor sunt un simbol al Occidentului. De mai mult timp, poliția poate confisca animalele și chiar o face, ducându-i la o închisoare specială.

Poliția oprește oamenii pentru că își plimbă câinii sau chiar îi transportă în mașini. Și asta se face doar pentru că ei văd câinii ca pe un simbol al occidentalizării”, explică Ashkan Shemirani, medic veterinar din Teheran. Potrivit acestuia, autoritățile au creat chiar și o „închisoare” pentru animalele de companie confiscate.

Animalele sunt considerate impure în tradiția islamică, iar în ochii noului regim de la Teheran, câinii au devenit, de asemenea, un simbol al „occidentalizării”.

Potrivit dr. Payam Mohebi, președintele Asociației Iraniene a Medicilor Veterinari, care este și un oponent al proiectului de lege sus menționat, dezbaterea pe această temă a început cu mai bine de un deceniu în urmă. Atunci, un grup de deputați iranieni a propus confiscarea câinilor de la stăpânii lor și trimiterea acestora la grădini zoologice sau abandonarea lor în deșert.

În acest timp s-a schimbat de mai multe ori proiectul de lege și chiar au discutat despre pedepse corporale pentru proprietarii de câini,” a mai spus medicul veterinar, citat de romaniatv.

Proiectul de lege supus, acum, dezbaterii parlamentului iranian nu face altceva decât să legalizeze o practică veche, cutumă, deja existentă în poporul menționat.