Actual

Este oficial! UE a stabilit de când nu vor mai fi fabricate mașini pe benzină și motorină

Este oficial! UE a stabilit de când nu vor mai fi fabricate mașini pe benzină și motorină
playtech.ro

Uniunea Europeană a stabilit și a anunțat oficial de când mașinile pe benzină și motorină nu vor mai fi fabricate.

2035, anul de când nu vor mai fi fabricate mașini pe benzină și motorină

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind legea care interzice vânzările de noi autoturisme și vehicule utilitare ușoare echipate cu motoare pe ardere internă începând din 2035.

Prin urmare, producătorii auto au la dispoziție 13 ani ca să își adapteze total producția pentru mașinile pe benzină și motorină.

Iar, obiectivul acestei decizii este acela de a accelera trecerea la vehiculele electrice în scopul combaterii schimbărilor climatice.

Astfel, negociatorii din statele membre UE şi Parlamentul European, care trebuie să aprobe noua legislaţie, precum şi Comisia Europeană, care elaborează noile legi, au convenit că producătorii auto trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în anul 2035.

Care vor fi consecințele noii măsuri stabilite de UE

Decizia luată de UE va face imposibilă vânzarea noilor autoturisme pe benzină şi motorină în blocul comunitar.

Achiziționarea și conducerea mașinilor cu emisii zero vor deveni mai ieftine pentru consumatori

Liderul negociatorilor de la Parlamentul European, Jan Huitema, a afirmat:

„Cu aceste obiective, creăm claritate pentru industria auto și stimulăm inovația și investițiile pentru producătorii de mașini. În plus, achiziționarea și conducerea mașinilor cu emisii zero vor deveni mai ieftine pentru consumatori. Sunt mulțumit că astăzi am ajuns la un acord cu Consiliul privind o revizuire ambițioasă a obiectivelor pentru 2030 și am sprijinit un obiectiv de 100% pentru 2035. Acest lucru este crucial pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050 și pentru a face condusul curat mai accesibil”.

În acest context, și vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat că acordul transmite un semnal puternic industriei şi consumatorilor: „Europa adoptă trecerea la mobilitatea cu zero emisii”.

Ce se va întâmpla cu mașinile vândute până în 2035

Trebuie precizat că autoturismele și vehiculele utilitare ușoare echipate cu motoare cu ardere internă vor putea fi utilizate și chiar tranzacționate ca vehicule la mâna a doua și după anul 2035.

Prin urmare, interdicția UE se va aplica doar la vânzarea de mașini noi, nu și la vânzarea celor uzate, produse înainte de anul 2035.

Planul UE este ca acestea să fie retrase definitiv din trafic pe cale naturală, atunci când nu mai sunt conforme cu normele, iar proprietarii vor ajunge la concluzia că nu mai sunt rentabile din punct de vedere financiar, citează click.ro.