Info Actual > Economic > Europa îngenuncheată de Rusia! Milioane de oameni așteaptă cu înfrigurare iarna
Economic

Europa îngenuncheată de Rusia! Milioane de oameni așteaptă cu înfrigurare iarna

Europa îngenuncheată de Rusia! Milioane de oameni așteaptă cu înfrigurare iarna

Europa îngenuncheată de Rusia! Milioane de oameni așteaptă cu înfrigurare iarna, a apărut un risc mai mare față de creșterea prețurilor la gaze. Agenția Bloomberg anunță un dezastru mai mare.

Europa îngenuncheată de Rusia! Incertitudini legate de importul gazelor din Rusia, ce se întâmplă cu depozitele

Prețurile gazelor naturale continuă să crească în Europa, iar printre cauze figurează incertitudinile tot mai mari privind securitatea aprovizionării și scumpirea certificatelor de emisii de carbon.

Potrivit agenției Bloomberg, sunt deja creșteri de 10% în Olanda, în contextul în care gradul de umplere a depozitelor subterane din Europa este sub nivelul din ultimii ani şi este puţin probabil ca problema să dispară înaintea iernii. Pe acest fond, guvernele europene sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri.

Astfel, Spania a plafonat deja prețurile la gaze, Grecia va oferi subvenţii pentru majoritatea gospodăriilor, iar Italia are în vedere revizuirea modului de calcul al facturilor.

Cea mai mare problemă europeană însă o reprezintă incertitudinile legate de importul gazelor din Rusia. Potrivit oficialilor ruși, deși Rusia profită enorm de creșterea prețului la gaze, problema se va rezolva și  va apărea o corecție a acestuia.

Punerea în exploatare a gazoductului ruso-german Nord Stream 2 va echilibra preţurile la gaze pe piața europeană, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, comentând creșterea explozivă a prețurilor pe piața europeană de spot, care astăzi au urcat aproape de 970 de dolari mia de metri cubi, pentru a se stabiliza în jurul valorii de 880 de dolari.

Nord Stream 2 va putea echilibra situația. Exploatarea acestuia depinde de aprobarea autorității germane în domeniu

Săptămâna trecută, Rusia a anunțat încheierea construcției gazoductului Nord Stream 2, care pentru a fi pus în exploatare trebuie să obțină aprobarea de funcționare a autorității germane în domeniu, procedură care conform legii va necesita în jur de 4 luni, după cum a declarat azi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Președintele Gazprom, Aleksei Miller, a dezmințit astăzi afirmațiile agenției Bloomberg că livrările pe Nord Stream 2 vor începe la 1 octombrie.

Europa îngenuncheată de Rusia! Politica oficialilor Gazprom a aruncat prețul gazului în aer

Potrivit Financial Times, creșterea prețului la gaze pe piața europeană de spot este urmare a politicii Gazpromului de a nu mări livrările, pentru a accelera emiterea aprobărilor în vederea punerii în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2. O altă cauză ar fi intenția de a umple mai întâi depozitele subterane de gaze rusești, astfel încât cele europene erau pline astăzi în proporție de numai 70%