Actual Lifestyle

Evenimentul Zilei somat de Consiliul Audiovizualului. Ion Cristoiu:”Este o problemă juridică la CNA … e un proces fatal”

CNA pune tunurile pe canalul de yotube EVZ-Capital
FOTO: EVZ-Capital

Consiliul Național al Audiovizualului a luat în colimator conținutul canalelor de Youtube. Deși, nu are niciun fel de atribuții în acest sens, membrii consiliului au considerat că podcastul „Hai România”, în ediția în care a fost invitat actorul Dan Puric, a încălcat normele spațiului audio vizual, stabilite de CNA.

Pe lângă numarul mare de abonați, podcastul ”Hai România” găzduit de canalul de Youtube EVZ-Capital, se poate lăuda cu faptul că a făcut subiectul unei premieri în România. Este pentru prima oară când CNA-ul își canalizează atenția asupra unei emisiuni de live-streaming. Prin urmare, Ion Cristoiu, un etalon al presei românești a comentat alături de jurnalistul Robert Turcescu mizele din spatele acestui scandal.

Turcescu: Trebuie să înțelegem ce e un abuz

Pe adresa redacției EVZ- Capital a sosit o înștiințare prin care CNA a precizat că în urma unei sesizări în „şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLA Y), ediţia cu titlul „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube. Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei”.

Ediția de vineri a podcastului HAI România a adunat un grup de jurnaliști cu greutate: realizatorii EVZ-Capital Robert Turcescu, Dan Andronic, Ionuț Cristache și Mirel Curea, cărora li s-au alăturat Victor Ciutacu, Liviu Mihaiu, Octavian Hoandră sau Bogdan Comaroni. S-a căzut de acord la unison că este o formă de abuz din partea CNA (Consiliul Național al Audiovizualului), autoritatea care reglementează spațiul audiovizual din România.

Ca primă observație, Robert Turcescu a chestionat jurisdicția CNA de a reglementa un podcast, mai ales că podcasturile care sunt difuzate de canalul de Youtube HAI România respectă o primă cenzură, cea a Youtube. În opinia cunoscutului jurnalist, este vorba de o agresiune la adresa libertății de exprimare, dar și de o formă abuzivă de control în mediul online, singura oază rămasă a libertății de exprimare. 

Gazda podcastului HAI a reamintit că totul pornește de la o lege a Uniunii Europene preluată și de CNA, lege pregătită din 2019, când mai-marii Europei au remarcat că influența televiziunilor slăbește, în schimb crescând exponențial cea a mediului online și a platformelor alternative.

Cristoiu: Sunt primul care semnează o petiție către ambasada SUA

Într-o intervenție în direct, Ion Cristoiu, fondatorul școlii de jurnalism de la Evenimentul Zilei, a confirmat că este vorba de un atac față de libertatea de expresie.

A fost un proiect de lege emis de guvernul Cîțu și adoptat de majoritatea USR-PNL în care se extinde și la online. Există o problemă juridică la CNA întrucât Youtube are propria cenzură. Este imposibil să mai fii sancționat atâta timp cât nu te-a sancționat Youtube. Sancționa Youtube dacă considera conținutul dăunător democrației. Este un fenomen, este un proces fatal, chiar astăzi a apărut o nouă listă, cred că e și dl. Ciutacu, suntem înscriși într-o rețea europeană de dezinformare (…) 

Este ecoul încercării de a sugruma libertatea de expresie (…) Dacă mergeți la CNA veți legitima o aberație a unei instituții. Ne interzic, trebuie să ne batem. Orice gest contează, trebuie făcut tărăboi”, a afirmat reputatul gazetar.

Acesta recomandă mai multe forme de protest din partea jurnaliștilor și liderilor de opinie din mass-media autohtonă, inclusiv o petiție la Ambasada SUA, ținând cont că noua ambasadoare în RomâniaKathleen Ann Kavaleca criticat presiunile la adresa presei din țara noastră.

Să facem și noi o petiție. Este o tendință foarte periculoasă de limitare, listele negre. Să facem o petiție împotriva acestei chestii finanțată de guvern (n.red. – un studiu al unor cadre didactice de la SNSPA), împotriva listelor negre (…). Tot ce se întâmplă în ultima vreme, dvs. veți vedea aceste liste negre, Alina Bărgăoan este la SNSPA, nevasta rectorului de la SNSPA a fost promovată. Eu zic să luăm și noi (n.red. – atitudine). Totuși ambasadoarea SUA, de la care vine lumina, a spus că jurnaliștii sunt hăituiți. De ce nu faceți către ambasada SUA? Sunt primul care semnez astaa mai punctat Cristoiu în studioul EVZ-Capital.

CNA, mai letală decât ANAF. Amenzile sunt executorii

Un aspect scos în relief de realizatorul România TV, Victor Ciutacu, cel care se autointitulează „cel mai amendat jurnalist din istoria CNA”, este acela că puterea CNA este abuzivă, fiindcă „acționează ca o bâtă. Ca argument a menționat faptul că indiferent dacă pierzi sau câștigi procesul cu CNA, amenzile dictate de instituție sunt executorii. 

Victor Ciutacu a adus aminte că deși Antena 3, postul unde a activat acum ceva vreme, a câștigat toate procesele cu CNA, a fost trimisă să încaseze banii reținuți de stat ca amendă de la Ministerul Finanțelor. Ca urmare amenzile reținute ilegal de CNA, sume importante, nu au fost recuperate nici până astăzi.