Actual

Revine cenzura comunistă? Evenimentul Zilei a fost somat de CNA pentru informațiile postate pe Youtube

CNA somează Evenimentul Zilei; sursă foto:evz.ro
FOTO: evz.ro

Trustul de presă Evenimentul Zilei, cu o experiență de peste 20 de ani în furnizarea informațiilor  ale interesului public, a primit o invitație din partea Consiliului Național al Audiovizualului, nu pentru a ridica vreun premiu ci, pentru a participa la o ședință a consiliului.

Se pare că reprezentanții CNA-ului au fost lezati de opinia exprimată de actorul și scriitorul Dan Puric în podcastul „Hai România” moderat de jurnalistul Ionuț Cristache.

Trustul CNA somează publicația Evenimentul Zilei

În aceste condiții trustul înființat de Ion Cristoiu a fost nevoit să solicite opinia avocaților. Aceștia consideră situația în cauză poate fi înțeleasă cu ușurință ca un test de rezistență al platformelor de difuzare de materiale video, cum ar fi Youtube, Instagram, TikTIK și așa mai departe.

EVZ.ro informează că respectivul Consiliul nu are jurisdicția necesară pentru a reglementa materialele video difuzate pe platformele Youtube, Instagram sau Facebook. Mai mult, pe site-ul Consiliului Național al Audiovizualului nu apare nicio înregistrare cu ședința din 09.03. 2023 în care s-au constata așa zisele nereguli. Ultima ședință încărcată pe site este cea din 21.02.2023.

CNA nu-și respectă jurisdicția

Pe adresa redacției EVZ nu a fost primită nici o copie a raportului de monitorizare prin care să fie explicat cu subiect și predicat baza legală în care s-a pus în discuție podcastul și ce se reproșează jurnalistului Ionuț Cristache. Așadar, ne rămâne să ne întrebăm la fel ca cei de la evz.ro „ cum poți participa la o discuție în care doar unul din interlocutori cunoaște subiectul:

„Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLAY), ediţia cu titlul  „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei din Bulevardul Libertăţii nr. 14, sect. 5, Bucureşti, sala Ralu Filip, et. 6. precizăm că la această dezbatere puteţi participa şi on-line, prin intermediul aplicaţiei Zoom, link-ul de conectare urmând a fi transmis marţi dimineaţa, în timp util.

Decizia moderatorilor Podcasturilor EVZ

Vă rugăm ca până luni, 13.03.2023, să confirmaţi participarea la comunicare@cna.ro şi să menţionaţi adresa de e-mail la care vă putem transmite link-ul de conectare, în cazul în care doriţi să participaţi online”, se arată în somația emisă de CNA.

În aceste condiții, moderatorii podcasturilor EVZ TV, după o ședință fulger, au decis în unanimitate că vor participa la ședința CNA în condițiile impuse de ie, de altfel fiind și cele legale, adică după ce vor fi primit materialele solicitate respectiv înregistrarea video a ședinței CNA și raportul de monitorizare.

O altă condiției constă în existența unei opinii legale prin care să fie justificată autoritatea organismului de supraveghere asupra conținutului postat pe Yotube.

Podcasturile „Hai România” au peste 100.000 de abonați, prin urmare evz are misiunea de a apăra libertatea de exprimare și independența opiniilor în fața tuturor presiunilor., potrivit evz.ro.