Categories: Actual

Exclusiv! Cristian Diaconescu la HAI România: „Distrugerea barajului de la Kahovka este o problema ecologică foarte serioasă”

Invitatul de astăzi la podcastul lui Ionuț Cristache de pe canalul de Youtube HAI România a fost fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. În cadrul discuțiilor despre aparențele războiului din Ucraina, din punctul de vedere al unui ministru de Externe, Diaconescu și-a exprimat opiniile și referitor la detonarea barajului esențial din regiunea de sud a Ucrainei. 

Potrivit fostului ministru de Externe, până în acest moment nu este clar cine a detonat barajul, dar faptul că acest lucru s-a întâmplat, ar urma să aibă efecte enorme din punct de vedere ecologic.  

Întregul podcast poate fi urmărit aici. 

Detonarea barajului poate să afecteze și flora și fauna Mării Negre 

Până la acest moment, nici o autoritate externă, înafara Rusiei sau a Ucrainei nu s-a pronunțat referitor la un vinovat. În același timp, Federația Rusă blamează Ucraina pentru acest dezastru, iar Ucraina da vina pe forțele armate ruse. 

„Într-adevăr, este o problema ecologică foarte serioasă, care ar putea să ne afecteze până la Marea Neagră, și este o problemă care se generează privind ofensiva ucraineană, pentru ca aceasta zona inundată devine inoperațională din punct de vedere militar, aflată în Zaporoje, deci în nordul Crimeei, pe acea porțiune de teren care separă Crimeea de celelalte locații preluate de către rușii, din punct de vedere politic, pentru că militar încă nu s-a întâmplat acest lucru.   

Acest lucru reprezintă o problemă militară pentru ucraineni în acest moment, dar nimeni din lumea occidentală nu confirmă că unele dintre părți au doborât barajul.   

Amânarea comunicării unei ofensive militarea este generată de faptul că încă nu este cert nivelul întăririlor și al fortificațiilor realizate de forțele militare rusești. Mai mult decât atât, în turneul pe care l-a făcut Zelenski, președintele Ucrainei, dar și la întâlnirea cu liderii G20 a insistat foarte mult pentru primirea unor avioane de luptă, deci forță aeriană”, a explicat fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu. 

Ucraina poate întâmpina probleme militare 

Până la momentul actual , forța militară care a făcut diferența pentru Ucraina este o armată a poporului, în cadrul căreia, fiecare cetățean și-a apărat cum a putut strada pe care stă, și casa în care locuiește.  

Însă, acest lucru poate deveni o slăbiciune, mai repede decât a devenit un punct forte la începutul războiului. „Calculele anterioare s-au repliat, rușii s-au așezat într-o zona pe care o stăpâneau încă din 2014 și au obligat ucrainenii sa iasă din tranșee. Ei au intrat într-o logica defensiva diferita, care au făcut o armata a propriului popor, și este foarte greu sa vii cu armata regulata și sa îi dobori.  

În acest moment, ucrainenii trebuie sa iasă cu armata regulată la lupta, din punct de vedere al Federației Ruse, ce se pare ca exista ca și discuție, oricât ar părea de straniu, este o tema care excede dramei din Ucraina, si anume o noua arhitectura a Ucrainei.  

Din acest punct de vedere, rușii vor continua pe același mesaj ca pana acum, astfel vor să determine NATO se treacă peste mandatele de arestare ale lui Putin, și de a reîmpărți lumea în ceea ce privește securitatea, pe principiul că NATO nu are alta alternativa decât sa stea cu Federația Rusa la masa discuției”, a explicat fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, în cadrul podcastului de astăzi de pe canalul de Youtube HAI România. 

Arambescu Dana

Studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București. Sunt pasionată de scris și literatură autohtonă.

Recent Posts

Cele mai eficiente metode naturale de tratare a migrenelor

Migrenele sunt simptome debilitante, care îți pot afecta semnificativ calitatea vieții. Din fericire, odată ce…

3 zile ago

Patru lucruri pe care să le știți atunci când alegeți anvelopele

Atunci când decideți să cumpărați un nou set de anvelope pentru mașina dvs., există mai…

3 zile ago

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar anul acesta. Alimentele se scumpesc în perioada Paștelui

Românii cumpără cadouri pentru familie și cei apropiați în perioada Paștelui, iar ciocolata este unul…

4 zile ago

Pensiile vor fi livrate înainte de Paște! Guvernul a aprobat măsura

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern că se va aproba o…

4 zile ago

Belarus afirmă că a prevenit un atac cu drone lansat de Lituania asupra Minskului. Vilniusul respinge acuzațiile

Serviciile secrete din Belarus susțin că au dejucat un atac cu drone asupra Minskului. Acest…

4 zile ago

Fără fonduri pentru tinerii fermieri. Ajutorul va fi reluat abia în 2028

Resursele financiare destinate tinerilor fermieri au fost epuizate. Conform informațiilor disponibile, fondurile au fost consumate…

4 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.