International

Zelenski îi cere socoteală președintelui Comisiei Europene! Liderul de la Kiev vrea liber pentru cerealele ucrainene

ungurii-suparat-ucraineni
Sursa foto: euronews

Volodimir Zelenski i-a făcut reproșuri directe preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la restricţiile impuse exporturilor de cereale ucrainene de către anumite state din cadrul Uniunii Europene.

Președintele Ucranei a declarat că restricţiile impuse de Uniunea Europeană privind cerealele ucrainene sunt „inacceptabile”. Volodimir Zelenski le-a calificat drept „măsuri protecţioniste severe şi chiar crude”.

Liderul de la Kiev a declarat în cadrul conferinţei de presă comune, susținută alături de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că: „Toate restricţiile asupra exporturilor noastre sunt absolut inacceptabile în acest moment, întrucât consolidează capacităţile agresorului”.

Zelenski a solicitat în mod explicit Uniunii Europene să anuleze „cât mai curând posibil” restricţiile privind exporturile cerealelor ucrainene.

Comisia Europeană a blocat exporturile directe

La sfârşitul lunii trecute, Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu statele central şi est-europene, inclusiv cu România, pentru protejarea intereselor fermierilor, dar şi pentru tranzitul produselor agricole ucrainene.

„Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia privind produsele agricole. Am acţionat pentru abordarea preocupărilor exprimate atât de fermierii din ţările UE, cât şi de către Ucraina”, a declarat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice, Valdis Dombrovskis, citat de Antena 3 CNN.

Măsurile excepționale agreate de Comisia Europeană cu România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia permit doar tranzitul cerealelor ucrainene spre alte state, exporturile directe fiind suspendate.

Complementar, Comisia Europeană a acordat un ajutor în valoare de 100 de milioane de euro pentru țările afectate de criza cerealelor din Ucraina. Finanțarea urmărește compensarea „blocajelor logistice” din Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

Ucraina se ceartă pe cereale și cu  Moldova

La începutul lunii mai, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău, Vladimir Bolea, l-a anunțat pe omologul său ucrainean, Mikola Solski, că Republica Moldova intenționează să introducă o interdicție pe termen limitat în ceea ce privește importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui provenite din Ucraina.

Ca urmare, guvernul de la Kiev a declarat că are de gând să ia măsuri similare în cazul importurilor cu produse provenite din Republica Moldova.

„Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Moldovei va fi considerată un pas extrem de neprietenos și va presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a declarat Taras Kachka, ministrul adjunct al Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii și reprezentantul problemelor cu comerțul al Ucrainei.. Conform oficialului, măsura de stopare a importurilor moldovenești a fost deja discutată și aprobată, iar pregătirile pentru punerea în practică sunt în curs de pregătire.