Social

Exclusiv. Gripa și virozele care au lovit în copii au dus la o scumpire enormă a medicamentelor uzuale

Exclusiv. Gripa și virozele care au lovit în copii au dus la o scumpire enormă a medicamentelor uzuale

Nu mai este niciun secret că numărul de cazuri de gripă și viroze respiratorii, înregistrate la copii și adulți, a crescut în ultimele zile. Au spus-o medici din toată țara. Am constatat însă o scumpire semnificativă a medicamentelor pentru aceste afecțiuni.

Gripa și virozele au lovit în copii și adulți

Nu numai numărul îmbolnăvirilor la copii a crescut ci și în rândul adulților s-a înregistrat o creștere a infecțiilor cu virusul gripal sau cu viroze respiratorii. Sunt mai multe persoane internate, dar cei mai mulți copii și adulți au fost consultați și tratați în ambulatoriu.

”A crescut numărul de cazuri de gripă și viroze respiratorii. Am observat în ultimele zile un trend ascendent. Majoritatea, din fericire, sunt forme ușoare, iar pacienții pot fi tratați acasă, evident, sub monitorizarea medicului de familie. Din păcate, sunt și cazuri cu complicații, care necesită internare.

Trebuie spus că noi preluăm toate cazurile de infecții respiratorii care au nevoie de suport spitalicesc, atât copii, cât și adulți, după un consult al medicului de familie”, a declarat Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara.

Incredibilul preț pentru un sirop de tuse pentru copii: 77 de lei!

În cursul zilei de asătăzi am vrut să vedem cât costă două medicamente uzuale, recomandate de medici copiilor care sunt diagnosticați cu viroză respiratorie sau gripă, mnifestă dureri în gât și sunt febrili.

Am căutat, așadar, în farmacii, Nurofen sirop pentru copii și Prospan. La trei farmacii din zona Piața Victoriei, toate aparținând unor lanțuri de farmacii celebre, nu am găsit Nurofen sirop. În schimb, la siropul Prospan am constatat că prețul a explodat. Medicamentul, care înainte costa circa 20 de lei, l-am achiziționat cu 72 de lei pentru că ni s-a făcut o reducere de 5 lei, așa cum se vede pe bonul fiscal.

Farmacista ne-a spus că sunt mai multe produse care s-au scumpit în ultima perioadă.

Diferențele importante dintre gripe și viroze

Este important să știm în general care este diferența dintre gripă și viroză. Dar depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, iar boala se tratează în spital sau la domiciliu, după caz, folosind medicație specifică, antivirală, recomandată de medic.

Dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara, a oferit explicații în acest sens pentru site-ul antena3.ro.

”Trebuie să facem distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. În cazul virozelor respiratorii semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente.

Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tusă seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar weezing (respirație șuierătoare).

Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp”, a spus dr. Teodora Moisil.