Actual

Exclusiv! Ion Cristoiu despre coaliția PSD-PNL: „Există două guverne într-unul singur”

ion cristoiu podcast HAI România 1 august (2)
Sursă foto: HAI România

Podcastul difuzat în direct pe canalul de Youtube HAI România a susținut dintr-o discuție realizată de Ion Cristoiu, referitoare la paradigma politică asociată coaliției PSD-PNL, care reprezintă de fapt o luptă pentru putere, și nu de fapt un Guvern puternic și unit pentru țară. 

În plus, Cristoiu a mai explicat că în cadrul unui singur guvern, activează de fapt două, care își fac publice propunerile politice, ca mai apoi să câștige capital politic, pe urma deciziilor luate la nivel de coaliție, care au fost propuse fie de un partid sau de altul.  

Întreg podcastul poate fi următit aici. 

O luptă continuă pentru putere politică 

În cadrul podcastului, Ion Cristoiu a explicat că alegerea lui Nicole Ciucă de a realiza în fiecare zi de luni o ședință cu miniștrii PNL, în care aceștia discută și primesc indicații pe linie de partid, este doar o formă de a submina autoritatea șefului Executivului, Marcel Ciolacu. 

„ Totul pornea de la o inițiativă a PNL-ului, și anume a lui Nicole Ciucă de a aduna la fiecare luni pe miniștrii PNL și de a le da indicații pe linie de partid, în așa fel încât miniștrii PNL se duc la ședința de guvern cu o ureche plină de indicații pe linie de partid ale șefului lor, și când se duc la ședința, ascultă doar cu un sfert de ureche la Marcel Ciolacu, premierul PSD”, astfel acesta opinând că deciziile luate de către miniștrii PNL sunt și la acest moment coordonate de către Ciucă, și nici de cum de Marcel Ciolacu.  

Această situație a fost observată foarte clar și în ceea ce privește discuția referitoare la deficitul bugetar și la măsurile de austeritate, pentru care cele două partide dezbat multiple propuneri de o perioadă foarte lungă de timp. 

Austeritatea nu reprezintă o măsură pentru cetățeni, ci o campanie electorală 

Este foarte interesant că fiecare dintre cele partide au dat în presă propunerile lor privind reducerea deficitului bugetar, în așa fel încât astăzi, înainte de ședința coaliției, noi am avea de a face cu fiecare dintre cele două partide, care au încercat sa convingă electoratul ca propunerile lor sunt cele mai bune. Normal ar fi fost ca ele (propunerile) să nu fie date publicității, să meargă la coaliție, și acolo să fie anunțate printr-un comunicat final sau o conferință, în care să se spună că: noi am căzut de acord cu aceste măsuri”, a explicat Ion Cristoiu.  

Astfel, faptul că ambele partide au făcut publice propunerile lor legate de reducerea deficitului bugetar creează o anumită viziune asupra guvernului, și anume că fiecare partid din componență încearcă să facă un pas înaintea celuilalt, atunci când vine vorba de lupta electorală din 2024. 

„Mi s-ar fi părut normal să nu existe această campanie electorală pe seama participării la guvernare, ca fiecare partid să țină pentru el. Se mergea la coaliția de guvernare, putea să dureze o zi sau două ședința, și de acolo se ieșea cu niște măsuri care erau considerate ale coaliției”, a mai declarat Cristoiu, în ediția de astăzi a podcastului.