Actual

Exclusiv! Maria Mitu în exclusivitate la podcastul Hai România: „S-a creat un sistem pentru a se ascunde suferința”

captură ecran podcast Hai România; sursă foto: EVZ-Capital
FOTO: EVZ-CAPITAL

Ediția de astăzi a podcastului „Hai România” a avut o încărcătură emoțională, lipsită de subiecte politice sau scandaluri mondene.

Iosefina Pascal, moderatoarea prodacastului, a avut-o ca invitată pe Maria Mitu, avocat de succes care activează la o imporantă casă de avocatură din Marea Britanie.

De ce spunem că a fost o discuție emoțională? Ei bine, Pascal împreună cu interlocutorul ei, Maria Mitu, au abordat o problemă despre care se evită a discuta în spațiul public sau poate a fost uitată. În mod intenționat sau nu, România are o problemă gravă cu acei copii, care, din păcate ajung în centrele de plasament și sunt nevoiți să suporte sau au fost victima abuzurilor.

Problema abuzurilor din centrele de plasament

Sintagma „sistemul este de vină” a devenit un clișeu chiar dacă în foarte multe cazuri mult blamtul sistem a furnizat subiecte presei cu duiumul, mult prea multe drame. De la persoane a căror mentalitate încă se încadrează în tiparele de mult apuse ale comerțului cu sclavi până la recentul scandal în care bunicii României au fost ținuți în condiții mai mult decât inumane.

Dar ce legătură este în cazurile menționate anterior și copii instituționalizați? Trauma, trauma este numitorul comun, indiferent de vârsta afectează iremediabil psihicul victimei respective. Pornind de la acestă descriere, Maria Mitu, invitata podcastului Hai România, a inițiat o schemă de redresare care să compenseze, acolo unde se mai poate, traumele la care au fost supuși copii instituționalizați și de ce nu, chiar a seniorilor abuzați în căminele groazei.

La baza acestei scheme se află un proiect care a funcționat în Marea Britanie, altfel spus, victimele abuzuriilor care au justificat cu acte medicale faptul că au fost supuse unor abuzuri au primit din partea statului până la 150.000 de lire în funcție de gravitatea ororilor pe care le-au trăit.

Cum ne educăm

Însă, până acolo România trebuie să dovedească și să-și asume că a eșuat în implementarea politicilor sociale care îi vizează pe copii instituționalizați. Dacă vă întrebați cum stă România la capiltolul asumare, strict în această chestiune, Maria Mitu reclamă faptul că „ Statul român nu și-a asumat această suferință.

Ar trebuie să se înceapă prin a se recunoaște ce s-a întâmplat, nu vorbim despre a arăta cu degetul, ci vorbim despre un sistem care a eșuat începând cu un decret abuziv din emis în 1966 când s-au interzis avorturile.

De atunci s-a creat un sistem pentru a se ascunde această tară a societății. S-au creat aceste orfelinate în care copii au fost tratați ca fiind nedoriți și de către personalul care trebuiau să-i protejeze. Erau văzuți ca niște rebuturi ale societății. Au trăit timp de 18 ani în abuzuri, iar la 18 ani au fost trimiși pe străzi, fără a-i introduce în sistem. Au fost aruncați pe străzi să se descurce fără educație prea multă” a constatat Maria Mitu.

Imaginea României are de suferi și pe plan extern

Aceste aspecte au viciat imaginea pe plan extern a României, de fapt, țara noastră a devenit model de studiu în materie de management defectuos. UNICEF a lansat un asemenea studiu în 2022, în care suntem dați ca un exemplu de așa nu. Dar cum pot fi corectate acest impedimente? Răspunsul a fost formulat de Maria Mitu după cum urmează:„ Eu cred că este esențial să înceapă construirea prin asumarea problemelor vechi, ca și imagine externă, toată lumea vorbește în Europa de aceste abuzuri. Sunt studii! UNICEF a făcut o grămadă de studii, ultimul a fost făcut în 2022.

Europa este cu ochii pe noi pentru că s-a mediatizat această problemă, și atunci pentru a reuși să devenim parteneri egali ar trebuie să ne asumăm și să prevenim de acum încolo”, a atras atenția avocata Maria Mitu. Aceasta din urmă a prezentat soluțiile și mai departe rămâne la latitudinea Guvernului ce alege să facă mai departe.

„Am propus două opțiuni, una este exact ca cea din Marea Britanie plafoane în funcție de traumele de suferință iar a doua sub forma unei pensii prin care oamenii să fie remunerați lunar pentru abuzurile suferite. Va trebui ca la nivel de guvern să existe studii să înțeleagă, ei au mai multe mecanisme pentru a implementa cea mai bună variantă”, a adăugat Maria Mitu. Mai departe, guvernanții vor decide măsurile pe care le vor lua. Materialul de lucru le-a fost servit la fileu.