Actual International

Copii ucraineni răpiți din orfelinate. Acuze grave aduse Rusiei de către ONU

Copii ucraineni răpiți din orfelinate. Acuze grave aduse Rusiei de către ONU
Foto: pixabay

O anchetă este în curs de derulare, dar primele informații au ieșit la suprafață.

Copii ucraineni răpiți din orfelinate. Acuze grave aduse Rusiei de către ONU

Unii copii au fost „răpiţi din orfelinate”, a afirmat Michelle Bachelet în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, reunit la Geneva în a 50-a sesiune, scrie AFP, citat de Agerpres.

Michelle Bachelet este Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului care a anunțatmiercuri că biroul său anchetează cazuri de copii deportaţi forţat din Ucraina în Rusia şi oferiţi acolo spre adopție unor familii ruse.

Există presupunerea că din februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, mii de copii au fost duși, fără voia lor, din această ţară în Rusia, potrivit AFP. Încă din martie, anul acesta, ONU a atras atenţia asupra riscului de adopţii forţate de copii ucraineni, în special pentru cei 91.000 instituţionalizaţi la începutul războiului, majoritatea în estul Ucrainei, unde secesioniştii pro-ruşi se confruntau încă din anul 2014, cu forţele guvernamentale ucrainene.

Suntem îngrijoraţi în privinţa presupuselor intenţii ale autorităţilor ruse de a permite strămutarea copiilor ucraineni în familii care trăiesc în Federaţia Rusă, (intenţii care) nu par să includă măsuri de reîntregire a familiilor, nici să respecte interesele copilului. Vom continua să urmărim îndeaproape situaţia”, a spus Bachelet în alocuțiunea sa din Consiliul organizației.

În același context, zilele acestea, Asfhan Khan, director regional pentru Europa şi Asia Centrală a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a avertizat că „adopţia nu trebuie să aibă loc niciodată în timpul unei situaţii de urgenţă sau imediat după aceea …Orice decizie de a strămuta un copil trebuie să aibă la bază interesul acestuia, iar orice strămutare trebuie să aibă loc benevol”.

Pentru o bună coodonare a datelor deja existente, UNICEF este implicat efectiv în găsirea adevărului privind copiii ucraineni, care fără voia lor s-au trezit în vâltoarea nedreaptă și inumană, a celor care și-au pierdut sufletele demult.

Khan a ținut să precizeze că în prezent nu este posibil accesul la copiii respectivi. Dar UNICEF „colaborează îndeaproape cu mediatori şi reţele pentru a afla cum se pot documenta cât mai bine astfel de cazuri”.