Social

Exclusiv! Robert Turcescu la podcastul „Hai România”: „Televiziunile trăiesc din gloria de odinioară”

Sursă foto: EVZ-Capital
FOTO: EVZ-CAPITAL

În cadrul podcastului de astăzi, Hai România, Dan Andronic și invitații săi, Ionuț Cristache respectiv Robert Turcescu au reflectat asupra ultimelor scandaluri din spațiul public, de la căminele groazei, linșajul mediatic asupra acționarului majoritar „Editura Evenimentul și Capital” până la nemulțumirile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, generate de summit-ul NATO.

Podcastul este disponibil pe canalul de Youtube EVZ Capital și poate fi vizionat aici.

Robert Turcescu: „În arena publică numai intră personaje importante”

Trebuie menționat că atenția celor trei jurnaliști s-a îndreptat asupra televiziunilor de știri și a conținutului pe care acestea le livrează sub formă de informații. Un prim aspect care trebuie menționat constă în faptul că audiența televiziunilor respective oscilează undeva între 6-7% din publicul larg, procent pentru care se luptă 10-11 „combatanți”, însă, România TV și Antena 3 acaparează 2-3% în timp ce restul instituțiilor media împart ce mai rămâne.

Primul care deplânge lipsa de profesionalism a jurnaliștilor și în general a presei este Robert Turcescu. În accepțiunea acestuia: „ Dezbaterea este jos pentru că în arena publică numai intră personaje. Eu n-am mai văzut oameni interesanți, controversați, dar mobilați intelectuali. Numai apar în arena publică. Nu este vorba de intelectualii lui Băsescu.

Am rămas pe mâna unora care au făcut școala ajutătoare de presă, de maiștri, ăștia apar în spațiul public. Culmea că au și audiență, asta ne arată că publicul îi vrea. Nu-i aduc în emisiuni sau podcasturi  să vorbesc despre Schopenhauer, eu îi aduc să ridicăm nivelul, ceva care încarcă discursul public.

Ceea ce-mi arată experiența ultimilor ani fie nu mai există răbdare, chiar și în regie, îți dai seama că nu este ce trebuie, fie s-au schimbat generațiile și, în condițiile astea, coborând nivelul, din dorința de audiență am ajuns la niște mizerii. Clickbaitul este prezent și în discursul televizat, podcasturi. Nu merge. Publicul nu mai are răbdare”, trage o primă concluzie Robert Turcescu.

Alternativa propusă de Ionuț Cristache

Pe de altă parte, Ionuț Cristache are o altă opinie, în viziunea acestuia, explozia canalelor de comunicare reprezintă unul din factorii care au dus la decăderea presei românești, dar nu împărtășește aceeași opinie cu Turcescu în sensul că spațiul media este inferior celui din urmă cu 10-20 de ani.

„Nu sunt jurnaliști, sunt părerologi. Dacă noi nu ne raportăm cu respect la tagma noastră nici publicul nu ne va respecta.

Eu refuz să girez astfel de situații, cred că, dacă fiecare își face curățenie în ecuația sa, se face curățenie. Mi se pare că este ușor o pistă falsă cum că este mai multă prostie în spațiul public acum, decât în trecut. Eu cred că trebuie doar să știi unde să cauți. Atâta tot. Dacă vrei să stai într-un televizor seară de seară este alegerea ta.

Nu trebuie să ne raportăm la televiziuni ca centrul universului,televiziunea a ajuns la periferia interesului public, sunt alte surse de informații, televiziunea  trăiește doar în mentalul colectiv al unei generații care apune sau a unor politicieni care cred că mai păcălesc pe cineva”, a comentat Ionuț Cristache.

Robert Turcescu intervine din nou și face o remarcă prin care a subliniat faptul că „televiziunile trăiesc din gloria de odinioară. Produsele jurnalistice n-au încărcătura jurnalistică. Nu poți să scoți ceva în plus, invitații sunt aceeași. Audiența televiziunilor de știri este infimă. Dacă este de căutat în acest moment poți să cauți tot soiul de podcasturi”, consideră Robert Turcescu.