Actual

Dreptul la libera exprimare, o amintire frumoasă! Dan Andronic: „În Parlament se lucrează la un supra-CNA pentru online”

EVZ intră în vizorul CNA; sursă foto: EVZ-Capital
sursă foto: EVZ-Capital

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) își extinde atribuțiile și în spațiul on-line. Un domeniu care n-a fost supus cenzurii. Se pare că dreptul la libera exprimare, statuat la Art. 30 în Legea Fundamentală a statului român, deranjează.

Cu o inspirație apriorică, jurnalistul Robert Turcescu preciza în urmă cu ceva luni că CNA își va îndrepta atenția și asupra mediului on-line, ferit, cel puțin până acum de rigorile Consiliului Național al Audiovizualului, cu toate că nu are jurisdicție în acest sens. Astfel, pe adresa redacției EVZ-Capital a sosit o înștiințare prin care reprezentanții trustului de presă sunt invitați la sediul CNA pentru a se clarifica anumite aspecte ce țin de conținutul canalului de Youtube „Hai România”.

Amenzile vizate de CNA în online pot ajunge la 6.000 de euro

O directivă venită de la Bruxelles, de la Comisia Europeană, ar putea amenința libertatea cuvântului în mediul online. Jurnaliștii, influencerii, youtuberii și toți cei care activează în mediul online, precum și televiziunile și posturile de radio online riscă sancțiuni importante, de la amenzi consistente la suspendări temporate ale emisiei, ba chiar închiderea definitivă.

Jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a avertizat că se poate ajunge chiar la o suspendare de un an de zile pentru canalul HAI România și în viitorul apropiat, pentru alte canale online. „Treaba cu sancțiunile de la CNA începe cu Evenimentul Zilei, e foarte important că e primul trust de presă, fiindcă iată că nu se informează numai din sursele oficiale, cum se dorește, ci are dreptul la opinie. Sancțiunile sunt între 2000-30000 lei, adică 6.000 de euro, pe care pot să le aplice direct în online. E ilegal și abuziv că CNA intervine pe o platformă privată care nu e în România”.

Jurnalismul independent, principala victimă a noii legi a CNA

La rândul său, jurnalistul Dan Andronic a avertizat că viitoarele amenzi dictate de CNA vor afecta în special platformele media alternative și jurnaliștii independenți, a căror situație financiară era oricum dificilă, depinzând mult de sponsorizări sau finanțări private.

„Este doar începutul. Va fi afectat jurnalismul independent. Nu este vorba doar că Cristache și cu Tucă sunt chemați pentru emisiunile pe care le-au făcut la CNA. Poate fi un singur om care se exprimă pe Youtube spunând ceea ce crede. Se va ajunge de la instituții de presă la oameni. Dacă ești manelist, ai o șansă să supraviețuiești. Nu vei mai avea șansa să spui ceea ce gândești nici măcar pe site-uri. Vor lua bucată cu bucată site-urile”, a observat Dan Andronic. Jurnalistul a dezvăluit că în Parlamentul României „se lucrează la un supra-CNA pentru online”.

Cu ce a greșit Dan Puric?

Redacția EVZ a primit o adresă succintă, Consiliul Național al Audiovizualului remarcând o emisiune realizată de jurnalistul EVZ-Capital Ionuț Cristache, alături de actorul și regizorul Dan Puric. „Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLA Y), ediţia cu titlul „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei”, se arată în notificare oficială. Totuși, Dan Puric este cunoscut pentru limbajul său elegant, a remarcat Mirel Curea. „Îi sperie foarte tare naționalismul”, a replicat Liviu Mihaiu.