Social

Exclusiv! Virgil Măgureanu, despre implicarea occidentalilor în formarea SRI-ului: „Schimbul acesta de informații este, evident, de folos reciproc”

Virgil Măgureanu Sursa foto: Captura Podcast Hai România
Sursa foto: Captura Podcast Hai România

Fostul șef al SRI-ului, Virgil Măgureanu, a vorbit în cadrul podcastului lui Ionuț Cristache despre implicarea colaboratorilor străini în formarea Serviciului Român de Informații.

Virgil Măgureanu a spus că americanii au ajutat la construirea cadrului legal în principal. Acesta a menționat că aceștia au luat legăturile cu oficialii români extrem de rapid, mai ales că în cursul anului 90 au avut primele contacte atât cu ambasada, dar și cu alți reprezentanți. Acela a fost momentul în care și alți străini s-au apropiat de români.

Legături cu occidentalii

„Atunci și destul de rapid au venit către noi și italienii și germanii cei de la Moscova au venit printre primii. Nu aș zice că nu ne-a interesat contactul cu ei că ceea ce spunea Moscova într-o serie întreagă de lucruri trebuia să ținem cont fie și măcar pentru a ne lua măsuri de contracarare a unora dintre cele care s-au întâmplat atunci”, a declarat acesta în timpul podcastului.

Și germanii au fost cei care s-au implicat în construirea acestui sistem, mai ales că au avut „relații destul de insistente cu noi niște reprezentanți care păreau să aibă mai puține legăturile și totuși aveau”.

„Putem să e zicem și așa( nr. Oameni de afaceri), dar care mi-au dat a înțelege că pot oricând să-mi facă legătura la vârf cu serviciile lor unde am și fost. Au venit să le zicem niște atașați ai ambasadei și ne-au predat niște documente și ne-au dat a înțelege că atunci când avem nevoie de contacte  putem lua legătura cu ei oricând. Așa s-a și făcut. Au venit desigur în cele din urmă și de la francezi, dar primii și cei mai insistenți dintre occidentali au fost americanii, englezii”, a continuat Virgil Măgureanu.

Sistemul din Est nu mai era o variantă

De asemenea, oficialul a spus că nu a existat nicio îngrijorare în legătură cu lucrurile care ar fi putut să se îndrepte din nou spre partea estică a României.

„Îmi permit să zic că nu există o asemenea îngrijorare pentru că tot ce s-a întâmplat în 89 a fost pe fondul unui mare reflux al sovieticilor. În niciun caz nu putem spune că dacă ei au declarat anume ceva s-a și întâmplat”, a declarat acesta în exclusivitate.

Ajutorul din partea occidentalilor s-a materializat în mai multe feluri, conform fostului șef SRI.

„Cel mai concret a fost că s-au predat documente de primă importanță pe baza cărora un colectiv a putut să formuleze legile de care tocmai am vorbit și care sunt valabile și azi. Spunem americani, englezi, nemți, italieni, francezi. In principal cam aceștia. Asta a fost oferirea unor documente de bază unele dintre ele prevederi  legislative valabile la ei care ne-au fost predate nouă și din care ne-am inspirat în bună măsură, dar nu a fost doar atât. Întâlnire la vârf  și semnarea unor documente a unor protocoale cu aceștia ne-au fost de foarte mare folos pentru că au servit ca bază la următoarele relații care sunt valabile și azi”, a spus acesta.