Economic

Veste importantă despre facturile Hidroelectrica! Ministrul Energiei anunță când se vor „regla” prețurile

Virgil Popescu, ministrul Energiei, facuri energie (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Clienții companiei Hidroelectrica au acum de a face cu o situație destul de dificilă. Facturile la energie întârzie să apară, iar dacă acestea sosesc la clienți au existat situații în care nu a fost doar una, ci două sau trei. Ministru Energiei, Virgil Popescu, se află și el într-o astfel de situație. Acesta a declarat recent că este client al acestui furnizor și că nu a mai primit o factură de peste jumătate de an.

În timpul aceleași declarații, oficialul de la Guvern a ținut să precizeze că toată această situație provocată de cei de la Hidroelectrica se va „regla”.  „Nu este vina oamenilor că nu au primit facturile, este din cauza furnizorilor, așa că aceștia și-au luat angajamentul că nu vor percepe penalități. Estimările sunt trimise de cei care citesc, de către distribuitori, nu știu cazul punctual de la Hidroelectrica, știu că nu au trimis facturile la timp, ca și alți furnizori. Știu că au anunțat că vor permite plata în rate lunare a facturilor, așa că, în ciuda faptului că le trimit pe mai multe luni odată, cred că ar trebui verificat mai bine ce date au preluat”.

„Nici eu nu am primit factura de la Hidroelectrica. Ultima este de vara trecută. Haideți să vedem când vine. Eu sunt și prosumator. Am înțeles că acest calcul de prosumator este puțin mai complicat. Mi s-a spus și mie că, de la sfârșitul lunii aprilie, toate lucrurile se vor regla”, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Rate la facturi

Reprezentanții de la Hidroelectrica au anunțat deja că vor oferi posibilitatea clienților de a achita facturile în regim de rate, pentru a le putea fi mai ușor să le plătească. În plus, aceștia au venit și cu promisiunea cum că aceste întârzieri vor fi rezolvate încă de la sfârșitul lunii acesteia.

Chiar și așa, situația ar urma să rămână una destul de complicată, căci de la 1 aprilie prețurile u început din nou să crească, iar o parte dintre cei jumătate de milion de clienți ai companiei Hidroelectrica deja au primit notificări cu noile prețuri, de data aceasta majorate. În spatele acestei creșteri ar sta mărirea tarifelor de distribuție la energie electrică, conform unei analize a celor de la Asociația Energia Inteligentă.

Însă, cei de la Hidroelectrica ar declara alte lucruri: „Hidroelectrica NU mărește prețul energiei active pentru consumatorul final, acesta rămânând cel din oferta curenta, respectiv 0,28 lei/kWh pentru clienții casnici (valabil pentru un an de la data semnării contractului). Creșterile de tarif sunt rezultatul modificării tarifelor de distribuție începând cu 1 Aprilie 2023”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții companiei.

În ciuda acestor declarații, realitatea ar urma să fie alta, căci prețurile vor continua să se mărească pentru unii consumatori, potrivit studiului realizat de cei de la Asociația Energia Inteligentă.

Cresc prețurile la energie?

Aceștia din urmă vin și cu explicații pentru acest fenomen de creștere a prețurilor, aducând ca prim motiv tocmai majorare costurilor în ceea ce privește tarifele de distribuție a energiei electrice. Dei de la AEI susțin astfel că acesta ar fi un fenomen „anormal”

Aceste prețuri crescute ajung pe facturile celor care au încheiat recent un contract cu distribuitorul, cu un preț cu până la 12% mai mare, unde se adaugă tarifele de distribuție, scrie romaniatv.net.