Actual Lifestyle

Nicolae Ciucă îl întoarce pe Virgil Popescu la Complexul Energetic Oltenia. Cine a demisionat în urma evenimentui din Gorj

Nicolae Ciucă îl întoarce pe Virgil Popescu la Complexul Energetic Oltenia. Cine a demisionat în urma evenimentui din Gorj
gj.ro

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor Energiei și Muncii să vină cu măsuri concrete până săptămâna viitoare, „măsuri atât asupra celor care se fac vinovați de producerea accidentului, cât și măsuri concrete pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de muncă în Complexul Energetic Oltenia”. Aseară, ministrul Energiei, Virgil Popescu s-a aflat la Complexul Energetic de unde a cerut demiterea a trei persoane din conducerea companiei de minerit.

Nicolae Ciucă îl întoarce pe Virgil Popescu la Complexul Energetic Oltenia. Cine a demisionat în urma evenimentui din Gorj

„Încă din primul moment am decis ca autoritățile să se deplaseze la fața locului, i-am transmis ministrul Energiei să se deplaseze urgent în județul Gorj și să facă analiza și să ia primele măsuri la fața locului.

În acest moment, atât Ministerul Energiei, cât și Ministerul Muncii prin Inspecția Muncii vor continua activitatea de verificare a cauzelor procedurii accidentului și până săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, îmi veți prezenta primele date și concluzii cu măsuri concrete, măsuri atât asupra celor care se fac vinovați de producerea accidentului, cât și măsuri concrete pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de muncă în Complexul Energetic Oltenia”, a spus premierul Ciucă, în debutul ședinței de Guvern.

Ce decizii s-au luat, după ce ministrul Energiei a ajuns la mina din Gorj, unde trei oameni și-au pierdut viața. S-a declanșat un uriaș scandal despre condițiile minere

Ieri, trei oameni și-au pierdut viața, după ce o utilitară s-a răsturnat, acolo unde oamenii își desfășoară activitatea zi de zi. Mesajul disperat la 112, declanșarea codului roșu de acțiune, a făcut ca acest caz să nu poată fi trecut cu vederea.

Istoric vorbind, situația de acolo este critică de multă vreme. A fost nevoie de o teribilă tragedie, pentru ca ministrul energiei să meargă acolo la fața locului, pentru a se convinge cu proprii ochi de amploarea situației, care a atras după sine un uriaș scandal legat de condițiile cotidiene de muncă ale minerilor.

Managerul Complexului Energetic Oltenia anunţă ajutoare pentru victime, dar nu vrea să demisioneze

Între timp, managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, spune că angajaţii de la cariera Jilţ Sud sunt transportaţi exclusiv cu autoutilitare 6×6 şi cu tracţiune integrală, cu o capacitate maximă de 8 persoane şi şofer. El anunţă că se vor acorda ajutoare financiare pentru familiile minerilor decedaţi în accidentul de marţi. Managerul CE Oltenia nu crede că este nevoie de demisia sa din funcţie, în urma accidentului.

Până la demisia sa, Burlan a decis să accepte demisia lui Gheorghescu Florentin Nicu din funcţia de director al Sucursalei Miniere şi a lui Dancau Doru,  din funcţia de şef al UMC Jilt.

Virgil Popescu a cerut demisia celor doi şi implicit al lui Daniel Burlan.

3 decedate și 10 transportate la spital

Ultimul bilanț al infiorătorului accident, care a fost transmis redacției Infoactual de către reprezentanții IGSU, este acesta: 13 victime, dintre care 3 decedate și 10 transportate la spital, conștiente.

Istoricul tragediei. Potrivit CE Oltenia, marți, în jurul orei 13.00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehiculul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numără 14 salariati ai CE Oltenia, din care 3 au decedat pe loc.

Muncitor de la cariera Jilţ Sud: Tot timpul este un pericol, inclusiv cu utilajele vechi pe care lucrăm

Unul dintre angajaţii care lucrează la cariera Jilţ Sud afirmă că de zeci de ani minerii din Gorj sunt transportaţi către carieră în camioane vechi, precum cel implicat în accidentul de marţi în urma căruia au murit trei muncitori. El susţine că tot timpul în care se află la serviciu muncitorii din carieră se află în pericol.

Familiile îndoliate și cei răniți vor primi sprijinul total din partea Complexului Energetic Oltenia, a declarat marți seara ministrul Energiei, care se afla deja la sediul unității de minerit.

 

Condițiile de muncă, care au putut fi văzute de imaginile filmate și difuzate în mediul online sau la posturile de știri, sunt de-a dreptul halucinante. Declarațiile muncitorilor de acolo, la fel de șocante. Este incredibil cum în România europeană de azi, oamenii să muncească în condiții de groază în adevăratul sens al cuvântului.