Lifestyle

Experţi ai Comisiei Europene, audit la ANSVSA. Care au fost concluziile

Experţi ai Comisiei Europene, audit la ANSVSA. Care au fost concluziile

Sistemele de control în domeniul producţiei şi comercializării produselor de pescuit aplicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Controlul Alimentelor (ANSVSA) acoperă toate etapele de obţinere a produselor pescăreşti. Acestea  pornesc de la producţia primară şi până la nivelul furnizării acestor produse către consumatorul final, potrivit concluziei misiunii de audit realizată de experţii Comisiei Europene, se arată într-un comunicat remis vineri de ANSVSA.

O echipă de experţi ai Comisiei Europene, asistaţi de reprezentanţi ai ANSVSA, a realizat, în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, evaluarea sistemelor de control oficial în domeniile producţiei şi comercializării peştelui şi a produselor de pescuit.

În audit au fost incluse controale documentare, verificări ale diferitelor înregistrări şi note de control, constatările consemnate, dar şi urmărirea modului în care au fost remediate deficienţele constatate în timpul controalelor oficiale.

Evaluarea a analizat structura organizatorică, capacitatea autorităţii competente, sistemele de control oficial implementate în sectoarele peştelui şi produselor de pescuit, precum şi modul de respectare al standardelor de performanţă solicitatate de legislaţia relevantă.

Echipa de audit a efectuat controale la faţa locului

Pentru a valida performanţa ANSVSA în timpul controalelor oficiale, echipa de audit a efectuat, împreună cu reprezentanţii ANSVSA, controale la faţa locului, în diferite unităţi de producţie sau comercializare a peştelui şi produselor din pescuit.

„Reuniunea de încheiere a misiunii de audit s-a desfăşurat astăzi, 1 octombrie, în sistem videoconferinţă, şi s-a concluzionat că ANSVSA pune în aplicare un sistem de control care acoperă toate etapele de obţinere a produselor pescăreşti, pornind de la producţia primară până la nivelul furnizării acestor produse către consumatorul final”, se menționează în comunicatul ANSVSA.

Printre domeniile specifice analizate de echipa de audit s-au numărat respectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă în unităţile de profil, sursele de aprovizionare, calitatea materiei prime, echipamentele şi procedurile de lucru existente, sistemele şi procedurile bazate pe analiza riscului, trasabilitatea, calitatea apei, standardele de piaţă pentru comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit, etichetarea etc.