Diverse

Facebook în cădere liberă. Ce alte platforme au urcat în top și sunt preferatele tinerilor

Facebook în cădere liberă. Ce alte platforme au urcat în top și sunt preferatele tinerilor

Facebook și-a pierdut popularitaea în ultimii ani, mai ales în rândul adolescenților. Preferințele acestora se îndreptă către platformele rivale Youtube și TikTok.

În ultimii ani, tinerii americani și-au mutat interesul către Youtube și TikTok, arată un studiu al Centrului de Cercetare Pew, publicat miercuri. Astfel, procentul adolescenților cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani care utilizează Facebook a scăzut de la 71% în 2015 la 32% în 2022.

Ce alte platforme au urcat în top și sunt preferatele tinerilor

Apoape 95% dintre tinerii americani spun că folosesc YouTube. Conform aceluiași studiu, din 2015 până în prezent popularitatea Instagram a crescut de la 52% la 62%, iar pe locul trei se află Snapchat, preferat de 59% dintre tineri, faţă de 41% în urmă cu şapte ani.

„Oamenii au numeroase opţiuni pentru a-şi petrece timpul. Iar aplicaţiile precum TikTok cresc foarte rapid”, a declarat Mark Zuckerberg, şeful Meta, în februarie anul trecut. Anunțul a fost făcut în contextul în care au fost prezentate și statisticile cu privire la numărul de utilizatori pierduți, lucru făcut pentru prima dată de Facebook.

TikTok prinde teren în rândul tinerilor

În ceea ce privește TikTok, directorul departamentului de aplicații, Blake Chandlee, a declarat, în luna iunie, că este o platformă de divertisment și că nu este pe aceeași lungime de undă cu Facebook. Chandlee a mai menționat că aceasta este o platformă socială, iar principala principala lor activitate este reprezentată de algoritmii bazaţi pe relaţii sociale.

Lansată la nivel internaţional în anul 2017, aplicația a devenit din ce în ce mai populară în rândul tinerilor, fiind folosită „uneori” de 67% dintre adolescenţii din SUA şi „aproape constant” de 16% dintre aceştia, conform evz.ro.

Formatul său video a fost copiat de Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, dar şi de YouTube, prin introducerea „Reels” şi, respectiv a „Shorts”.