Lifestyle

Fenomene bizare la Iași. Cad meteoriți. Porfesor de fizică, apel la populație

Fenomene bizare la Iași. Cad meteoriți. Porfesor de fizică, apel la populație

Fenomene bizare la Iași. Cad meteoriți. Porfesor de fizică, apel la populație. Conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din Iași a făcut publică o imagine cu fragmente de meteorit găsite în Iași.

Acesta afirmă că în urmă un meteorit s-a dezinterat la mare înălțime, pe 23 mai 2020. Fenomenul s-a întâmplat și anul trecut, pe 9 iulie 2019. Evenimentul nu a trecut neobservat din cauza zgomotului puternic auzit pe raza județului.

Profesorul Silviu Gurlui trage un semnal de alarmă privind ...

„Se pare ca avem un nou fragment (de meteorit, etc) cazut in Iasi! Vedeti imaginea alaturata! Cu un an in urma deasupra Iasului un meteorit se dezintegra la mare inaltime si a produs un zgomot puternic pe o raza de cel putin 80 Km. Astazi, se pare ca s-a intimpla din nou!!!!

La ora 13:15 la sud de Iasi, s-a resimtit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. In perimetrul satului Ipatele, com Ipatele, casele/cladirile nu ar fi vibrat atit de tare dar pe acoperisul unei case au fost recuperate bucati de rocă „negricioase, una prezintă irizatii argintii, friabile”. Dupa cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat.

Urmeaza sa le preiau si sa le investighez. Dupa primele informatii, ar rezulta ca a fost din nou un meteorit, directia de cadere ar fi fost Scanteia-Ipatele-Tibanesti-Tansa/Voinesti. Rog populatia sa mentioneze ora si locul de unde a fost perceput zgomotul ca sa reconstitui traiectoria si alte date de interes stiintific”, a fost mesajul lui Silviu Gurlui, pe pagina sa de Facebook.

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă

Silviu Gurlui face apel la populație

„Ca sa descifram fenomenul si traiectoria eventualelor corpuri care au intrat in atmosfera, eventuale detalii cinetice, rog populatia sa trimita mai departe informatii aici. Locul si momentul de timp, ce a observat.

Dupa aparente, pare un corp tip meteorit care s-a descompus in atmosfera si apoi fragmentele s-au raspindit spre localitatea Ipatele (Iasi). In afara de cele doua corpuri, deocamdata nu mai sunt gasite alte fragmente. Doar dupa analize fizico-chimice detalitate am putea sa confirmam originea si caracteristicile corpurilor”, a mai spus Silviu Gurlui.

Fenomenul extrem a avut loc pe 9 iulie 2019

Pe 9 iulie, Silviu Gurlui a vorbit despre fenomenul extrem care s-a petrecut în Iași. Profesorul de fizică crede că e vorba de „un fenomen natural de mare calibru sau un exerciţiu militar neconfirmat”.

„Astăzi la Iaşi s-a produs un fenomen extrem. La ora 14:08 şi 30 secunde în oraşul Iaşi şi pe o rază de cel puţin 50 km s-a simţit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibraţii mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios. Curiozitatea este încă şi mai mare că nici o autoritate, nici o instituţie nu au găsit răspuns şi nu au confirmat că au identificat sursa. Care este cauza? Cine? De ce?

În mod cumva surprinzător cu 3 ani în urmă, pe la aceiaşi oră, acelaşi sunet (nu pot confirma dacă de acelaşi calibru) de asemenea a rămas un mister. Nu mă hazardez cu ipoteze. La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată.

Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exerciţiu militar neconfirmat din varii motive. Din fericire există echipamentul instalat de mine în turnul ceasului din Palat care măsoară simultan spectrul sunetului şi vibraţiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice Încercam să le descifrăm. Revin cum am date concrete.

LE. Ora 01:18/ Din calcule reiese că sursă este în partea de Nord-Est a Iaşului, pe direcţia Iasi-Balti. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iaşi, în Rep Moldova, cam la 30 km distanţă.

Unda de şoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iaşului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iaşi, adică pe la 14:11. În Iaşi s-a simţit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat că şi aeroportul Iaşi este FIX pe această direcţie. Dar poate este doar o coincidenţă.

ps: conturul descris mai jos rezultă din relatările primite de la populaţie.”, spunea conf. univ. dr. Silviu Gurlui în 2019..