Economic

Focare de pestă porcină africană în judeţul Dolj. Ce solicită autoritățile

Focare de pestă porcină africană în judeţul Dolj. Ce solicită autoritățile

În judeţul Dolj, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cere sprijinul cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii pestei porcine africane.

În judeţ, există 11 focare active. Specialiştii reamintesc faptul că pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

 

Porcii bolnavi de pestă porcină nu trebuie sacrificaţi

Porcii bolnavi nu trebuie sacrificaţi, este unul din principalele mesaje ale specialiştilor care atrag atenţia asupra importanţei anunţării medicului veterinar în cazul suspiciunii de boală. Aceştia recomandă, printre altele, creşterea porcilor doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici. De asemenea, aduc la cunoştinţă faptul că vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.

Autorităţile din domeniu fac precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, acest virus având însă impact dezastruos la nivel economic şi social. Conform ultimei informări de presă, în Dolj sunt 11 focare de pestă porcin africană, opt dintre ele în gospodării din municipiul Băileşti.