Actual Lifestyle

Focarele de râie din Insulele Baleare s-au dublat în ultimele 12 luni. Ce spun specialiștii

cercetare
webmd.com

Potrivit rapoartelor de sănătate, în ultimele 12 luni ale acestui an, focarele de scabie, boală cunoscută sub denumirea populară de râie, apărută în Insulele Baleare s-au dublat.

Insulele Baleare  sunt un arhipelag în vestul Mării Mediterane, formând o comunitate autonomă din Spania. Capitala comunității autonome este Palma de Mallorca. Locația dată este preferată inclusiv de mulți români, pentru petrecerea vacanțelor, locurile fiind deosebit de pitorești.

Focarele de scabie din Insulele Baleare s-au dublat în ultimele 12 luni. Ce spun specialiștii

Potrivit unui raport de marți, 29 noiembrie 2022, focarele de scabie din Insulele Baleare s-au dublat. Concret, Ministerul Sănătății spaniol a anunțat, până acum, un total de 16 cazuri în 2022, în timp ce în tot anul 2021 au fost doar opt.

În primele 11 luni ale acestui an, un total de 96 de persoane au fost afectate de această boală, potrivit ultimahora.es. Aceasta reprezintă o creștere de 159,45% față de anul trecut.

Patru dintre cazuri ar fi avut loc în centre educaționale, cinci în cămine, trei în aziluri de bătrâni, două în centre pentru persoane cu dizabilități, iar restul în alte centre socio-sanitare și de familie.

Ce spun specialiștii

Jaume Gimenez, epidemiolog la serviciul de epidemiologie din Insulele Baleare, a susținut că unul dintre motivele pentru care au crescut focarele de scabie este faptul că relațiile sociale s-au refăcut după pandemie.

El a afirmat că în 2019 au existat în total 24 de cazuri. Cu toate acestea, în 2020 acestea au scăzut la 11, iar în 2021 s-au redus la opt. În 2018 au fost identificate doar șapte, iar în 2017, cinci, a precizat Gimenez.

Specialistul a sugerat, de asemenea, că, deoarece râia nu este obligatorie de raportat, nu toate cazurile sunt înregistrate. Se consideră că este vorba de un focar doar atunci când sunt afectate două sau mai multe persoane.

În ceea ce privește focarele din școli, Gimenez a explicat că, de obicei, acestea afectează foarte puțini copii. Cele mai numeroase sunt, de obicei, cele care apar în locuințe.

Ce este scabia și cum se răspândește

Scabia sau râia cum i se mai spune este un acarian care pătrunde în piele și, foarte superficial, face un șanț unde își găsește locul. Transmiterea este foarte ușoară. Din momentul în care o persoană se infectează și până în momentul în care începe să aibă mâncărimi durează, de obicei, între patru și șase săptămâni.

Pentru se produce contagiunea, trebuie să existe un contact intim, piele pe piele. Din acest motiv, este esențial ca, atunci când este diagnosticat un caz într-o familie, toți membrii acesteia să urmeze un tratament în același timp. Îmbrăcămintea trebuie izolată în saci de plastic sau spălată la 60º și apoi pusă în uscător, scriu specialiștii pe un site specializat în acest sens.