International

Fost spion KGB: „Prigojin este preşedinte interimar, Putin nu mai există!”

putin sursa foto revista22.ro
Foto: revista22.ro

De mai multe săptămâni, sunt tensiuni puternice între Vladimir Putin şi şeful miliţiei Wagner, Evgheni Prigojin. Acum, un fost spion al KGB a vorbit cu presa despre tensiunile dintre şeful miliţiei Wagner şi preşedintele Vladimir Putin, scrie La Libre Belgique.

Prigojin este din ce în ce mai critic faţă de Kremlin din cauza derutei armatei ruse din ultimele zile şi, cel mai recent, din cauza retragerii armatei din oraşul Bahmut.

Serghei Jirnov, un fost spion al KGB, a spus într-un interviu pentru La Dépêche du Midi că Prigojin l-a învins pe Putin în opinia publică. „Vorbele rostite împotriva ministrului apărării, Serghei Şoigu, sau a şefului Statului Major al Armatei, Gherasimov, de o vreme, arată că toate simbolurile au fost depăşite. Prigojin este preşedintele interimar, Putin nu mai există. Şi dacă nu va fi ucis înainte, Prigojin va fi preşedinte în 2024”, spune el pentru La Dépêche du Midi.

Stalingradul lui Putin: Bahmut

”Pentru a candida, trebuie sa ia Bahmutul şi de 8 luni tot nu reuşeşte. Ştie că i se va cere socoteală şi scuza lui este eşecul armatei ruse care nu i-ar da muniţii. Prigojin este pe front şi îşi creează propria propagandă, deplângând pierderile suferite de oamenii săi”, a mai spus fostul spion.

Şi asta, în detrimentul lui Vladimir Putin, care este din ce în ce mai slăbit. Atât încât nu a făcut nimic împotriva lui Prigojin. Anterior, cei care au criticat regimul rus nu au scăpat nevătămaţi. Dar Vladimir Putin nu poate nimic împotriva lui Prigojin, potrivit lui Serghei Jirnov: „Cum poate el să pedepsească un om care are 50.000 de oameni înarmaţi? Nu poate nimic într-un război pe care l-a provocat el însuşi. Putin este un om depăşit şi nebun, care a delegat dreptul la violenţă legitimă unei persoane particulare”.

Armata privată Wagner nu va fi învinsă

Fostul spion al KGB vorbeşte şi despre viitorul războiului. „Prigojin ştie că dacă va exista un contraatac (n. red. al Ucrainei), el va pierde. Dar va trece înfrângerea în contul armatei ruse. Şi de partea lui Putin, războiul convenţional nu poate fi câştigat, deoarece Ucraina este de acum înarmată până în dinţi. Îi rămân trei soluţii: sinuciderea, oprirea războiului sau utilizarea armei nucleare. Şi cu cât ucrainenii câştigă mai mult, cu atât pare mai probabilă ultima opţiune”, mai crede spionul care a lucrat pentru KGB.

De Ziua Victoriei, liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a transmis un mesaj prin intermediul căruia a criticat conducerea militară rusă, pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major Valeri Gherasimov. Deși nu a vorbit direct despre Vladimir Putin, se crede că o parte a mesajului este dedicată lui.

În mesajul său, liderul Wagner spune că „bunicuțul fericit se gândește că-i este bine. Dar ce să facă țara mai departe? Dacă el va avea dreptate, să ne dea Dumnezeu sănătate la toți. Dar ce să facă țara, ce să facă copiii noștri, nepoții noștri, viitorul Rusiei și cum să câștigăm războiul, dacă, din întâmplare, eu doar presupun, s-ar adeveri că acest bunicuț este un ticălos ordinar?”