Actual International

Fostul ministru adjunct al apărării din Iran, condamnat la moarte pentru spionaj

Fostul ministru adjunct al apărării din Iran, condamnat la moarte pentru spionaj
Travel Iran

Condamnarea la moarte pentru liderii Iranului este o obișnuință, fapte mai mici sau mai mari fiind incriminate cu pedeapsa supremă, în egală măsură. Doar că în acest caz vorbim despre spionaj, care din punctul de vedere al autorităților statului iranian s-a dezvăluit.

Fostul ministru adjunct al apărării din Iran, condamnat la moarte pentru spionaj

Fostul ministru adjunct al apărării iranian Alireza Akbari, cetățean britanic de origine iraniană, a fost condamnat la moarte după ce a fost acuzat de spionaj pentru MI6 a Marii Britanii.

Soția fostului ministru adjunct, Maryam Akbari, a declarat miercuri că rudele au fost convocate pentru o „întâlnire finală”. Ea a adăugat că acesta a fost transferat la izolare, locul din Iran, înainte ca oamenii să fie executați.

Arestat în 2019, Akbari, a fost acuzat că ar fi fost spion pentru MI6. El a negat, însă, întotdeauna acuzațiile, potrivit ziarului Telegraph.

Presa de stat iraniană susține că Akbari a fost recrutat de MI6 în timpul unei vizite la ambasada britanică pentru a obține o viză, după care a furnizat informații militare secrete autorităților britanice.

Foto: Twitter

Akbari nu este primul britanic reținut pentru spionaj dubios, Nazanin Zaghari-Ratcliffe fiind reținută în mod infam pentru același motiv. Singura asemănare între cei doi este deținerea cetățeniei duble. Zaghari-Ratcliffe a fost în cele din urmă eliberată după intervenția guvernului britanic.

Înregistrările consultate de BBC arată că Akbari a declarat că a fost torturat pentru a mărturisi, declarându-se nevinovat.

Oficialii iranieni au afirmat că Akbari este un „super-spion” cu acces la informații militare de top pe care le-a împărtășit cu superiorii săi britanici.

„Prioritatea noastră este să obținem eliberarea sa imediată și am reiterat cererea noastră de acces consular urgent”.

Dacă Ministerul de Externe britanic va reuși să comute acuzația de spionaj pentru MI6 pare să fie puțin probabil, în condițiile în care acuzațiile sunt grave, iar relațiile dintre cele două țări sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile.