International

Frigul va domni la vecinii noștri. Unul din patru bulgari nu își poate încălzi locuința

Frigul va domni la vecinii noștri. Unul din patru bulgari nu își poate încălzi locuința
Foto: capital.ro

Condițiile de trai ale bulgarilor sunt cele mai grele în comparație cu restul cetățenilor țărilor UE, potrivit datelor Eurostat. În Bulgaria, 22,5% dintre oameni nu au suficienți bani pentru a-și încălzi bine casa.

Dar la acest indicator, Bulgaria e pe primul loc în rândul țărilor UE, împărțind poziția de lider în ceea ce-i privește pe oamenii care trăiesc în frig cu Lituania, unde, de asemenea, 22,5% dintre oameni nu își pot încălzi locuințele.

În medie, pentru țările UE, doar 6,9% nu își pot menține casa suficient de caldă. Ca și în Finlanda și Austria, această pondere este extrem de mică – 1,3%, respectiv 1,7%. Doar în Bulgaria și Lituania, peste 20% dintre oameni trăiesc în frig.

Cazarea, tot mai scumpă

Costurile cu locuința ocupă adesea cea mai mare pondere din cheltuielile gospodăriei. Prin urmare, creșterea costurilor locuințelor duce adesea la o reducere a costurilor altor nevoi de bază ale gospodăriei, menționează Eurostat.

8,3% din populația UE cheltuie mai mult de 40% din venit pe locuințe – pe chirie, reparații și plata facturilor la electricitate, apă și încălzire. Conform metodologiei Eurostat, dacă o gospodărie cheltuiește mai mult de 40% din bani pe locuință, înseamnă că aceste cheltuieli reprezintă o suprasolicitare pentru gospodărie.

Bulgaria este, de asemenea, printre țările cu cea mai mare pondere a gospodăriilor pentru care cheltuielile cu locuința reprezintă o povară prea mare.

Peste 15,1% dintre oameni dau peste 40% din banii pentru locuință, iar conform acestui indicator, mai rău decât Bulgaria stă doar Grecia, unde locuința reprezintă o povară excesivă pentru 26,7% dintre gospodării, Țările de Jos (21,7%) și Danemarca (15,5%). În opt țări din UE, ponderea gospodăriilor în care costurile locuințelor reprezintă o povară mult prea mare este de sub 5%. Acestea sunt Ungaria (2,4%), Irlanda (2,5%), Cipru (2,5%), Lituania și Malta (2,7%), Croația (3,8%), Slovenia (4,1%) și Estonia (4,9%).

Diferențe prea mari

Astfel de diferențe mari între țările UE se pot datora nivelurilor diferite ale prețurilor locuințelor, politicilor naționale de locuințe sociale sau subvențiilor publice și ajutoarelor oferite de guverne pentru locuințe, menționează Eurostat.

Bulgaria este, de asemenea, printre primele state și la un alt indicator negativ – ponderea persoanelor care locuiesc într-o casă prea mică pentru gospodăria lor. Se consideră că o familie stă într-o locuință supraaglomerată dacă nu există cel puțin o cameră pentru fiecare cuplu căsătorit, pentru doi copii sub 12 ani, pentru fiecare copil de sex diferit între 12 și 17 ani și pentru fiecare persoană singură de peste 18 ani. În Bulgaria, 36,2% dintre oameni locuiesc în case supraaglomerate, potrivit celor mai recente date ale Eurostat.

Conform acestui indicator, stăm de două ori mai prost decât nivelul mediu pentru țările din UE, unde 17% din populație locuiește în locuințe supraaglomerate. La acest indicator, doar Letonia, unde 41,7% dintre oameni stau în case supraaglomerate, și România (41%) stau mai prost. Comparativ, doar 2,3% dintre oamenii din Cipru și 2,9% dintre gospodăriile din Malta trăiesc în case supraaglomerate.

În casa ta

În același timp, Bulgaria este printre țările cu cea mai mare pondere de oameni care locuiesc în propriile case – 85%. În medie, pentru țările UE, 69,9% dintre oameni locuiesc în propria casă. Această pondere variază considerabil între statele membre ale UE. Ponderea proprietarilor de case este cea mai mică din Germania – 49,1%, Austria – 54,2%, și Danemarca – 59,2%. Ponderea persoanelor care locuiesc în propria casă este cea mai mare în Croația (90,5%), Ungaria (91,7%), Slovacia (92,9%) și România (95,3%).

Majoritatea (43,8%) populației din UE locuiește în propria casă fără a plăti un credit ipotecar sau un împrumut pentru locuință. Această pondere este de peste 60% în 10 țări și depășește 80% în Bulgaria (82,6%), Croația (82,8%) și România (93,9%). Spre deosebire de aceste țări, 30,1% din populația UE trăiește în locuințe închiriate. Dintre statele membre, șase au o pondere peste nivelul mediu: Cipru (30,2%), Suedia (35,1%), Franța (35,3%), Danemarca (40,8%), Austria (45,8%) și Germania (50,9%). În Bulgaria, 15% dintre oameni locuiesc în locuințe închiriate.