Actual International

De ce rețelele informatice ale Parlamentelor din Polonia și Slovacia au fost paralizate de atacuri cibernetice

De ce rețelele informatice ale Parlamentelor din Polonia și Slovacia au fost paralizate de atacuri cibernetice
EVZ

Atacurile cibernetice au paralizat joi, 27 octombrie 2022, rețelele informatice ale parlamentelor din Polonia și Slovacia. Cine se presupune că s-ar afla în spatele acestor atacuri și care ar fi un posibil motiv, în cele ce urmează.

De ce rețelele informatice ale Parlamentelor din Polonia și Slovacia au fost paralizate de atacuri cibernetice

Autoritățile parlamentare din Polonia și Slovacia au raportat atacuri cibernetice care au avut loc joi, 27 octombrie 2022. Atacurile au pus la pământ sistemul de vot din legislativul slovac.

Securitatea rețelelor de calculatoare este în acest moment parte integrantă a domeniului rețelelor de calculatoare și ea implică protocoale, tehnologii, sisteme, instrumente și tehnici pentru a securiza și opri atacurile rău intenționate. Atacurile cibernetice au crescut considerabil în ultimii ani, iar conform unor rapoarte Europol, infracțiunile comise în spațiul cibernetic provoacă pagube anual de peste 1 trilion de dolari.

Într-o declarație oficială a Senatului polonez se arată următoarele:

„Atacul a fost multidirecțional, inclusiv din interiorul Federației Ruse”.

Se speculează că atacurile au avut loc ca urmare a votului Senatului polonez de miercuri, 26 octombrie a.c., de a declara Rusia drept stat terorist, a comentat Tomasz Grodzki, un purtător de cuvânt al Senatului.

Și Parlamentul din Slovacia

În cadrul unei discuții cu AFP, Gabor Grendel, vicepreședintele parlamentului slovac, a declarat și el la rândul lui că: „întreaga rețea informatică a Parlamentului a fost paralizată”.

Parlamentarul slovac a adăugat: „În jurul orei locale 11.00, eram pe punctul de a vota, când șeful departamentului nostru administrativ ne-a informat că a avut loc un atac cibernetic asupra sistemului informatic al parlamentului. Prin urmare, sesiunea parlamentară a fost întreruptă”.

Atacul a făcut imposibilă votarea mai multor proiecte de lege de către legislatori, după ce toate liniile telefonice și computerele au fost oprite, a explicat Grendel.

Boris Kollar, parlamentar slovac, a declarat: „Nu am identificat concret sursa acestei probleme, tehnicienii noștri o rezolvă”, după cum a relatat insiderpaper.com. Unele atacuri de-a lungul timpului au fost recunoscute de ruși chiar pe Telegram.