Actual

Furnizorii de energie dau banii înapoi consumatorilor! Cine sunt românii care vor fi rambursați

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

În prezent, o mulțime de români se confruntă cu o nouă rundă de facturi scadente , de data aceasta pentru gaze. Numeroase dintre ele au venit cu valori negative.

Costurile gazelor sunt acum în centrul atenției, după agitația provocată de facturile la electricitate. Românii se confruntă în prezent cu un val de facturi care sosesc una după alta după ce nu le-au primit timp de mai multe luni consecutive. În plus, unele dintre ele sunt cu valori negative. Valoarea negativă a facturii indică faptul că s-a consumat mai puțină energie, sau după caz, mai puține gaze, decât s-a estimat inițial, astfel, consumatorul a plătit în plus.

Vă puteți primi banii înapoi

Justificările furnizorilor se bazează pe recentele modificări legislative și pe folosirea pe scară largă a calculatoarelor, care au dezorganizat modul de calcul. Sunt necesare recalculări, ceea ce duce la multe subîncărcări.

De regulă, sumele plătite în plus de consumator, care nu depășesc valoarea de 100 de lei, sunt scăzute din următoarea factură, însă, în cazuri rare, consumatorii pot fi chiar eligibili pentru o rambursare.

„Legea prevede că în cazul în care este o diferență de plată mai mare de 100 lei, respectiv ar trebui să plătească furnizorul mai mult de 100 lei, furnizorul este obligat să returneze cumva, din oficiu.

În cazul în care este mai mică, rămâne la furnizor și se scade din facturile ulterioare, dar sigur că dacă consumatorul alt are altă opțiune, poate să discute cu furnizorul”, a spus Ion Lungu, preşedinte AFEER.

Problema ar rezulta din revizuirile continue ale legii din ultimul an, a declarat președintele ANRE la Antena 3  CNN.

„Furnizorul de gaze naturale trebuie să calculeze factura în așa fel încât să îi factureze consumatorului final cel mai mic preț dintre prețul plafonat, prețul contractual și prețul final, așa cum sunt ele definite în Ordonanța 27”, a declarat  George Niculescu președintele ANRE.

Românii ar putea începe să primească facturile curente începând de luna viitoare, după nouă luni în care au primit facturi incorecte sau cu întârziere.

„Din informațiile pe care le am, și aș putea spune că sunt chiar de astăzi, situația este rezolvată practic la toți furnizorii. Cert este că în această lună, până la sfârșit, lucrurile vor intra în normal”, a mai explicat Ion Lungu.

Peste 200.000 de clienți, potrivit ANRE, au primit recent facturi de regularizare care au fost negative.

Facturile pot fi plătite cu cardul de energie

Românii aflați în situații financiare dificile pot beneficia de cardul de energie, care are o valoare totală de 1.400 de lei.

Fondurile se acordă în două tranșe de câte 700 de lei fiecare și pot fi aplicate pe facturile de energie restante sau în curs de plată.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vrea acum să modifice condițiile acestui ajutor, care se acordă prin intermediul cardului de energie, potrivit unui proiect de lege care se află în prezent în dezbatere publică.

Modificarea propunerii legislative se referă la formele de energie care sunt sprijinite. ai exact, proiectul de OUG al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lărgește categoriile de energie care vor fi acoperite de sprijinul temporar care va fi acordat în 2023, așa cum a fost propus prin OUG 166/2022.

În ceea ce privește lista surselor de energie pentru care poate fi folosit cardul de energie de stat emis în acest an, vor fi incluse butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.

Până în acest moment, pe listă se aflau energia electrică, încălzirea urbană, gazul, buteliile de gaz, lemnele de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.