Economic

Noi beneficii pentru românii care dețin carduri de energie! Cum vor putea fi folosiți cei 1.400 de lei

Carduri energie, sursa foto Antena3
Carduri energie, sursa foto Antena3

Beneficiarii cardurilor de energie au acum posibilitatea de a achiziționa mai multe materiale utile pentru încălzirea locuinței. Mai mult, facturile mai vechi de energie, cum ar fi cele emise de Hidroelectrica, vor putea fi plătite cu sumele disponibile pe card.

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri”, a transmis ministrul Investițiilor și al Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 

Cum poate fi folosit cardul de energie

Mai mult de o treime dintre persoanele care dețin un astfel de card, potrivit ministrului Boloș, l-au folosit pentru a plăti o factură de energie fără să iasă din casă.

Prin intermediul cardului de energie, plățile se pot efectua prin trei modalități, două dintre care două pot fi făcute din confortul locuinței. Mulți dintre beneficiari aleg să își achite facturile de energie online, sau folosind opțiunea de plată a Poștei Române prin solicitarea  factorului poștal la domiciliu pentru a-i asista în efectuarea tranzacției.

„ Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe”, spune ministrul Investițiilor.

În plus, potrivit lui Marcel Boloș, eligibilitatea tichetelor de energie a fost extinsă pentru a include plata facturilor aferente achizițiilor sau costurilor cu energia electrică, energia termică furnizată în sistem centralizat, gazul, buteliile de gaz, butanul, lemnul de foc, rumegușul, cărbunele, păcura, păcura, peleții, brichetele, combustibilii lichizi sau solizi și orice alte componente de încălzire care pot fi folosite pentru încălzirea locuințelor.

Noi beneficii

„Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Aceste cupoane energetice sunt disponibile în prezent pentru peste 4 milioane de români, iar cheltuielile totale ale proiectului sunt de peste 2,8 miliarde de lei.

Peste două milioane de români care au primit carduri de energie și-au plătit facturile de utilități cu aceste cupoane în perioada 20 februarie – 26 aprilie anul acesta.

În plus, cardurile acordate în cele două tranșe pot fi folosite până la 27 decembrie 2023, iar ajutorul nu poate fi utilizat după această dată.

Fondurile se acordă pe cardurile de energie în două tranșe, fiecare cu o valoare nominală de 700 de lei. Termenele de plată ale primei tranșe sunt din 20.2.2023, până la 30.06.2023, iar termenele de plată ale celei de-a doua tranșe sunt din septembrie 2023, până la 27.12.2023, potrivit RomâniaTV.