Actual

Gata cu birocrația! Marcel Boloș a anunțat lansarea unui sistem informatic prin care se vor gestiona fondurile externe

ce-se-intampla-cu-ratele-romanilor
sursa foto MIPE

Pentru anii 2021-2027, a fost creat un nou sistem informatic numit MySMIS2021/SMIS2021+ pentru a gestiona datele privind accesul la finanțarea externă nerambursabilă. În decursul acestui deceniu, aceste sisteme vor utiliza aproximativ 46 de miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat implementarea acestui sistem de gestionare.

Accesul la aceste fonduri nerambursabile stabilite prin sistemul de gestionare și control va fi facilitat pentru beneficiari datorită platformei create de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Sistemul informatic este conform cu toate regulile stabilite de Comisia Europeană, permițând totodată un sistem deschis de accesare a banilor externi.

Sistemul informatic, un pas vital pentru PNRR

Demersul de dezvoltare a platformei MySMIS2021 a urmărit să fie în conformitate cu legile în vigoare în prezent, precum și să facă ajustările necesare pentru a satisface toate cererile beneficiarilor, ceea ce a presupus includerea tuturor etapelor ciclului de viață al proiectului.

„România este acum într-un moment foarte important, având un buget de investiţii care este aproape dublu faţă de ceea ce înseamnă perioada de programare precedentă, dar şi faţă de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În acest sens, finalizarea sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+ care stă la baza gestionării fiecărui cent din banii europeni de care dispunem era vitală pentru viitorul investițiilor strategice naționale.” a declarat ministrul Marcel Boloș.

Aplicația actualizată descrie cu acuratețe fiecare etapă a unui proiect, de la planificarea și cererea de finanțare până la evaluarea, implementarea și monitorizarea proiectului, prin intermediul unor module dedicate. Etapele ciclului de viață al unui proiect sunt interdependente, prin urmare, informațiile pot fi prezentate la mai multe niveluri ale unui program operațional sau pot fi implementate la un singur nivel de cod pentru întregul proiect.

Sistemul informatic reduce birocrația

„Îmbunătățirea funcționalităților platformei față de cea veche, prin automatizarea anumitor acțiuni în diversele etape din ciclul de viață al programului/proiectelor, va însemna pentru cei care accesează bani europeni eficientizarea și accelerarea procesului de implementare a proiectelor.” a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ca urmare, platforma MIPE a început în prezent procesul de preînregistrare a proiectelor, oferind beneficiarilor posibilitatea de a-și crea propriile conturi și de a încărca fișierele necesare pentru a fi aprobate pentru finanțare din surse europene. Având ca obiective: reducerea birocrației, scurtarea timpului necesar pentru procesele de evaluare, selecție și contractare, precum și îmbunătățirea eficienței implementării și monitorizării proiectelor de către autorități, acest sistem informatic este menit să simplifice sistemul de accesare a fondurilor europene, potrivit mfe.gov.ro.