Actual

Cum pot fi folosiți cei 1.400 de lei de la stat? Marcel Boloș a făcut anunțul

carduri de energie, sursa foto: europafm.ro
sursa foto: europafm.ro

După ce a fost aprobată printr-o OUG care a intrat în vigoare joi, 11 mai, au intrat recent în vigoare o serie de modificări semnificative care implică ajutorul de stat sub forma voucherului de 1.400 de lei acordat pentru plata facturilor la energie.

Ca urmare, ajutorul financiar prevăzut pentru acest an poate fi folosit și pentru achitarea plăților neachitate pentru o serie de surse de energie prevăzute în noua lege.

Alegerea a fost făcută pentru a lărgi tipurile de surse de energie pentru care pot fi utilizați banii, precum și pentru a sprijini și soluționa problema penalizărilor pentru plata cu întârziere a acestor facturi.

Modificări privind voucherul de 1.400 de lei

„Am creat eligibilitatea şi extins perioada de valabilitate pentru facturi, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor de card”, a spus ministrul Marcel Boloş.

Potrivit ministrului Marcel Boloș, facturile  de energie restante neplătite vor putea fi achitate cu cardul de energie începând de săptămâna viitoare.

Prin urmare, fiecare beneficiar de card de energie care primește o factură de la furnizorul de energie și are datorii către acesta este calificat să plătească cu cardul de energie.

„Fiecare beneficiar al nostru de card de energie care primește factura de la furnizorul de energie şi are înscrise datorii faţă de furnizor, începând cu luna februarie 2022 este eligibil, după şedinţa de Guvern de miercuri, când a fost luată decizia, să facă plăţi cu ajutorul cardului de energie şi din acest punct de vedere am creat eligibilitatea şi extins perioada de valabilitate pentru facturi, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor de card”, a spus ministrul Marcel Boloş, citat de News.ro.

Când nu poate fi folosit cardul

De asemenea, ministru a oferit o listă cu situațiile în care românii nu vor putea folosi cardul de energie pentru a-și plăti facturile, printre care:

-dacă sunt penalități înscrise pe factură;

-dacă sunt categorii de cheltuieli care privesc penalizarea sau disciplina beneficiarilor;

„În rest, toate categoriile de cheltuieli cuprinse pe factură care țin de furnizarea de energie, tot ceea ce înseamnă vechimea acestor datorii, cum am precizat, începând cu luna februarie 2022, dar şi materialul lemnos pe care l-am extins (..) în centrele comerciale pentru încălzirea locuințelor, este de asemenea eligibil”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Potrivit ministrului, cardul de energie va fi anulat și returnat pentru a fi la zi cu cardul de energie, care este un fel de certificat de identitate, în situațiile în care fie există o adresă greșită pe card, fie în cazul în care pe card sunt beneficiari care, în urma unor modificări în bazele de date, au ajuns pe același card deși nu există nici măcar o relație de rudenie sau nu au domiciliul comun. Cardul de energie va fi anulat cu ajutorul declarației pe proprie răspundere care îl însoțește, potrivit Antena3.